Бебе и дете

Недоносените бебета и ролята на микробиома

Недоносените бебета и ролята на микробиома

Знаете ли, че 11% новородените бебета в световен мащаб са недоносени? За такива се считат децата, които са родени преди 37-ма гестационна седмица. 35% от всички недоносени деца не са жизнеспособни поради своята незрялост. Освен ниското тегло при раждане, важна роля играе и гестационната възраст. Колкото по-рано е родено едно бебенце, толкова по-незрели са неговите органи и жизнени функции. Обикновено белите дробове, сърцето, мозъкът, бъбреците, червата и имунната система на недоносените бебета не са готови за самостоятелен живот извън утробата. Благодарение на съвременната медицина обаче дори и родените в много ранна гестационна седмица имат добри шансове да оцелеят.

  • екстремно недоносени бебета (родени до 28-та г.с.) – шанс за оцеляване около 67%
  • много преждевременно родени бебета (родени между 28-ма – 31-ва г.с.) – шанс за оцеляване около 95%
  • умерено недоносени бебета (родени между 32-ра – 37-ма г.с.) – шанс за оцеляване около 98%

Въпреки големите шансове за живот, недоносените бебета са изложени на висок риск от развитие на последващи здравословни проблеми. Учени са установили, че съставът на чревната флора оказва значително влияние върху съзряването на недоносените бебета.

Чревната флора на недоносените бебета

Безспорно е, че чревната флора (чревният микробиом) играе основна роля за нашето здраве. Още по време на раждането (вагинално раждане) червата на новородените се колонизират с различни щамове бактерии. Те са от съществено значение за развитието на здравословна чревна флора.

Изследвания показват, че много недоносени бебета имат нарушена чревна флора (дисбиоза).

Фактори, които провокират дисбиоза при недоносените бебета

За да се гарантира оцеляването на недоносените бебета, е необходимо да се предприемат редица медицински мерки, като цезарово сечение (секцио), подаване на кислород чрез интубация, специално хранене и/или прилагане на антибиотици. Тези фактори обаче допълнително повлияват за чревната дисбиоза, тъй като първият контакт на недоносеното бебе с различни микроорганизми не е чрез естествено вагинално раждане, а след секцио и след прием на храна със сонда и лекарства. Това обуславя различен състав и баланс на бактерии в червата на тези новородени. Престоят в болницата и неговата продължителност също играят роля при колонизацията на техния микробиом.

Секцио или нормално раждане?

Докато е все още в майчината утроба, в червата на бебето почти няма бактерии. Затова начинът, по който се раждат новородените, е от решаващо значение за формирането на чревната флора. Независимо дали доносени или недоносени, децата, родени чрез секцио, имат различен стомашно-чревен микробиом от децата, които са родени по естествен път. Тази разлика допринася значително за здравословното съзряване на детето.

Бебетата, родени по естествен път влизат в контакт първо с вагиналните и фекалните бактерии на майката, докато бебетата, родени чрез цезарово сечение се срещат първо с бактерии от болницата. Изводът, който може да се направи, е че родените чрез цезарово сечение имат по-малък брой бифидобактерии и лактобацили от родените по вагинален път. За сметка на това обаче при родените чрез секцио броят на потенциално патогенните бактериални щамове е по-висок, отколкото при родените по нормален път.

Кърма или адаптирано мляко?

Според съвременните разбирания кърмата е най-добрият източник на храна за новородените. Тя е богата на мастни киселини, въглехидрати, имунни клетки и съдържа важни чревни бактерии – като бифидобактерии и млечнокисели бактерии. Те се заселват и размножават в чревната флора на бебето именно по време на кърмене.

Надаването на килограми при недоносените е много важно от гледна точка на здравословното съзряване. Те се нуждаят от специална диетична храна, която е богата на калории и която подпомага храносмилането. Поради различни причини някои майки не са в състояние да кърмят новороденото. Освен липса и забавяне на производството на кърма, основна причина за неспособността за кърмене се явява и забавянето на рефлекса за сучене и преглъщане от новороденото. Често той не е напълно функционален и това налага тези новородени да бъдат хранени чрез сонда. Тъй като адаптираното мляко не съдържа достатъчно коменсални чревни бактерии, те не могат да компенсират дисбаланса (дисбиозата) в чревния микробиом на недоносените бебета.

Антибиотиците

Голяма част от недоносените бебета започват прием на антибиотици веднага след раждането. Продължителността на приема обикновено не се ограничава само до престоя на бебето в болницата.

За съжаление приемът на антибиотици още от толкова крехка възраст има сериозни последствия за червата. Проучвания показват, че недоносените бебета, които са били прекалено дълго време на антибиотична терапия, имат сериозни нарушения в микробиома. Ето защо експертите препоръчват подкрепа чрез пробиотик, който е специално създаден и подходящ за недоносените.

Положителен ефект след прием на пробиотик при недоносените бебета

Научни изследвания показват, че приемът на пробиотик повлиява положително срещу развитието и тежкото протичане на възпалителни заболявания на червата (IBD) при недоносени. Пробиотикът повлиява за развитието на здравата структура и насърчава основните функции на чревния микробиом. По този начин имунната система се развива адекватно и по подходящ за възрастта начин.

Както вече разбрахте, един добър начин да повлияете положително на чревната микрофлора на бебето е добавянето на пробиотична комбинация към диетата му в първата година от живота, с която да подсилите и разнообразите популацията на бифидобактериите и лактококите. Подходящ в този случай е синбиотикът Омни-Биотик Панда. Съдържащите се в него четири бактериални щама (Lactococcus lactis W58, Bifidobacterium lactis W51, Bifidobacterium lactis W52, Bifidobacterium bifidum W23) имат доказано полезно действие:

  • подпомагат жизненоважната популация от бактерии в детското черво
  • компенсират недостига на регулиращите Т-клетки
  • подпомагат балансираното съзряване на имунната система
  • предоставят възможност за предпазване от атопични прояви, ако пробиотикът е прилаган преди и след раждането
  • намаляват шанса за силно изявени колики свързани с незряла храносмилателна система.

Полезните бактерии в Омни-Биотик Панда спомагат за съзряването на имунната система на детето. Приема се първо от майката в последните месеци от бременността, а впоследствие от бебето от първия му ден.

Научете повече за Омни Биотик Панда на https://omnibiotic.bg/ .

всички статии