За мама

Помощ при справянето с бебешките колики

Помощ при справянето с бебешките колики

Всички тревоги и страхове, свързани с раждането вече са преминали, защото вие държите в ръцете си своята сбъдната мечта, а именно вашето бебче.

С раждането на детето се раждат и родителите!

Предизвикателствата при отглеждането на бебето са много, особено ако това за вас е първо дете. Често се чувствате объркани и несигурни, най-вече, когато бебето е неспокойно, плаче често и дълго и не може да разберете каква е причината.

Една от основните причини за този плач през първите 2-3 месеца са коликите.

Появяват се изведнъж, без видима причина, около 30 минути след хранене без предупреждение и могат да продължат понякога и часове. По-чести са в следобедните часове и вечер.

Коликите не са болестно състояние, а физиологичен проблем поради незрялата храносмилателна система на бебето. Затова няма гаранция, че кърмените бебета няма да имат колики. Липсата на важни ензими и полезни бактерии в червата на бебето предизвикват образуване и натрупване на газове в дебелото черво на бебето и това предизвиква тяхното разпъване. Времето, през което бебето плаче, е различно, но общото е, че се случва след хранене – без значение дали е естествено, смесено или заместващо. Събужда се със силен плач, свива крачета към коремчето, напъва се, лицето му се зачервява, появява се гримаса, издаваща болка. За успокоение може да приложите всички познати методи – топло на коремчето, масаж, гушкане и повиване, различни капки против колики.

По-често колики имат бебета, които са родени по оперативен начин, които са на изкуствено или смесено хранене.

Препоръка за намаляване на този проблем е използването на подходящи шишета за хранене.

С доказан анти-колик ефект е иновативното шише Perfect 5 на Chicco.

 

С какво е толкова уникално?

  • Биофункционално шише, което разбира и се адаптира към ритъма на сукане на бебето.
  • Perfect 5 подкрепя физиологичното сукане на бебето със своята иновативна система infui-flow.
  • Доказан анти-колик ефект, благодарение  на вентилирана мембрана Equilibrium, която се намира на дъното на шишето в комбинация с биберонът Physio. Тя спомага бебето да поглъща по-малко въздух по време на хранене, особено при лакомите бебета, което намалява епизодите на колики, регургитация (връщане на мляко) и плача. Мембраната, която е в основата на шишето, позволява на въздуха да влезе, без да се смесва с млякото, задържайки го в долната част на шишето и избягва образуването на вакуум.
  • Еластичните и меки биберони с покритие SoftSense осигуряват на бебето приятно и естествено усещане при сукане.
  • Перфектното засукване се дължи на биберона, който много добре се адаптира към устата на бебето и по този начин подпомага естествените сукателни рефлекси и движения.
  • Шишето предлага лесно почистване за максимална хигиена. Отварянето в основата му и липсата на сламки, както и други дребни части прави Perfect 5 изключително лесно и бързо за почистване.
  • Ергономична форма – лесна за хващане от малките ръчички.

Автор: Емилия Казълова, акушерка

всички статии