Бебе и дете

Как и къде спи бебето след раждането?

Как и къде спи бебето след раждането?

Автор: Йоана Маринова, майка на две породени деца, лидер на екип от консултанти по детски сън и помощник на хиляди родители в България и по света. Създател на първите в България дигитални курсове за родители по детски сън. Основава  „Мамо, спи ми се!“, за да помага на родители, които държат на добрия сън в семейството.

Предстои ви да имате бебе за първи път и се чудите как да организирате мястото за сън на новия член на семейството? Как е нормално да спи бебето и къде? В тази статия сме подготвили практични съвети и насоки, които да приложите още от първия ден след прибирането от болницата.

Темите в статията:

  • Може ли бебето да спи с нас? Какво е съвместен сън?
  • Леглото на бебето
  • Пример за подходящо легълце
  • Как ще спи бебето през първите месеци? Кое е нормално?

Може ли бебето да спи с нас?
Според препоръките за безопасен сън на Американската академия по педиатрия (ААП), през първите поне 6 месеца родителите трябва да спят в една обща стая с бебето, като бебето трябва да има свое креватче. Това може да бъде кошара (дървена или сгъваема за път) или легло тип “next to me”. ААП силно насърчава споделянето на една обща стая с бебето през първите 6 месеца, тъй като това може да понижи риска от синдрома на внезапна детска смърт до 50%! 

Спането в една стая се нарича „съвместен сън“. Има два вида съвместен сън с бебето – в леглото на родителите (т.нар. ‘co-sleeping’) или в една стая, но в отделни легла. Спането с бебето в едно легло не се препоръчва до навършване на 4 месеца на бебето.

Друг плюс на съвместния сън е по-лесното успокояване и хранене през нощта. През първите месеци е нормално бебето да се събужда за хранене, смяна на пелена или просто за успокояване и всичко това ще се случва много по-лесно, ако бебето е в една стая с родителите. 

Леглото на бебето:
ААП съветва бебето да спи винаги по гръб в собствено легло с твърд и равен матрак (обновени препоръки за безопасен сън от 2022 г.) Това може да бъде кошара или легло тип „next to me“. Вторият вариант е изключително удобен за всяка майка, която трябва да храни нощем, но не иска да се разхожда из стаята. Леглото тип „next to me“ се поставя до спалнята и изглежда сякаш спите заедно с бебето. При използването на този тип легълце, вие осигурявате максимална безопасност по време на сън – бебето е в стаята ви, близо е до вас, като същевременно си има свое собствено пространство за сън и спи върху достатъчно твърд матрак. Бебето е на една ръка разстояние,затова много бързо можете да реагирате при събуждане и няма да се налага да ставате нощем от леглото си за храненето, преобуването или успокояването. 

Не слагайте одеяло, играчки в или над леглото, предмети и обиколници в леглото на бебето, тъй като те повишават риска от Синдром на внезапната детска смърт (СВДС). Бебето може да спи повито през първите 3 месеца или с чувал за сън.

Пример за подходящо легълце:

Силно препоръчвам да си вземете легълце, което може да се доближи до спалнята ви и бебето да спи близо до вас. Тези две легълца са подходящи за бебета още от раждането:

Кошарка Next2Me Magic

Кошарка Next2Me Forever

Вижте във видеото как лесно и удобно може да използвате кошарката Chicco Next2Me Forever.

Как ще спи бебето през първите месеци?
Ще ви дам няколко насоки какво може да очаквате през първите месеци по отношение на съня на бебето ви.

0-1 месец:
Бебето се храни 8-12 пъти на ден.Ако е изцяло на кърма, то ще се храни през 2-3 часа. Възможно е да се храни „клъстерно“ във вечерните часове, като тогава ще приема малки порцийки през 30-60 минути и ще заспива на гърдата/шишето. Нощем бебето ще се храни през максимум 3 часа като само при бебета, хранени с адаптирано мляко, може да има по-големи паузи. Бебе на 1 месец е реалистично да издържи нощем без хранене за максимум 4 часа. Събуждайте бебето за хранене, ако то не се буди само.

Сънят през деня може да бъде много хаотичен и не очакваме предвидимост в дневните спанета. Силно насърчавам да събуждате бебето за хранене на 3-тия час, ако бебето не се е събудило. След хранене през деня задържайте бебето будно за един цял интервал на будуване. Това ще помогне на бебето да изгради правилно циркадния си ритъм и да знае кога е ден и кога е нощ. 

2 месеца
Бебето може вече да успява да направи една по-дълга нощна пауза без хранене от 4 часа, макар някои бебета да продължат да се хранят на 3 часа. Продължавайте да събуждате нощем бебето за хранене, ако е необходимо. 

Сънят през деня ще се задържи в същия вид като през първия месец. Бебето през деня ще спи по 4-5 пъти и е вероятно да има продължителност от 30 минути до 2 часа.

3 месеца
Нощната пауза може да бъде 4-5 часа, а след първото нощно хранене бебето да се буди за хранене през 2-3 часа до сутринта. В тази възраст забелязваме удължаване на нощния сън, ако до сега бебето е заспивало късно вечер – след21:00 часа. Бебето ще започне да показва сигнали, че иска да заспива по-рано вечерта чрез повече мрънкане, недоволство и плач.Можете да изместите вечерното приспиване за по-рано – между18:30 и 20:30 часа. Колкото по-рано става сутрин бебето, толкова по-рано може да си ляга вечерта. Нощният сън може да бъде 10-12,5 часа, като много малко бебета спят по 13 часа през нощта.

Бебето успява да стои будно все по-дълго през деня и да спи все по-малко на всеки сън. Може да ви се стори, че изведнъж бебето е започнало да спи по-малко и да се притесните. Това обаче не е повод за притеснение, а е нормално развитие на съня на бебето. Бебето вече ще спи по 4 пъти на ден и сумарно има нужда от 4,30 часа дневен сън максимално.

4-6 месеца
Бебето ще премине през т.нар. “Регресия на съня в 4-ия месец”, която представлява развитие на циклите на съня и бебето ще започне да спи като нас възрастните с микро пробуждания. Можете да прочетете подробно какво представлява тази регресия ТУК.

През тези месеци бебето ще започне да спи само по 3 пъти на ден с интервали от по 2+ часа. Нормално е всеки месец бебето да намалява сумарния дневен сън, като очакваме на 4 месеца да спи сумарно 4 часа, а на 5-6 месеца да спи не повече от 3,30 часа.

Нощният сън остава със същата продължителност 10-12,5 часа със събуждане само за хранене. Кърмените бебета се будят повече, отколкото бебета, хранени смесено или с адаптирано мляко.

В случай, че бебето ви се събужда нощем и не може да заспи дълго време, то силно насърчавам да се свържете с консултант по детски сън. Будуването нощем е проблем, който се дължи на неподходящ дневен режим и може буквално за няколко дни да се изчисти.

Кога да се свържете с педиатъра си? 
Ако бебето е неспокойно по цял ден, плаче и мрънка по време на будното време, заспива трудно и спи изключително неспокойно както денем, така и нощем. Това поведение би могло да бъде свързано с дискомфорт от рефлукс (киселинен, вулканичен, тих), непоносимост, алергия и т.н. 

всички статии