За мама

На кого ще прилича малчо - на мама, татко или свекървата.

На кого ще прилича малчо - на мама, татко или свекървата.

Широкоразпространено твърдение е, че първородната дъщеря винаги взима гените на баща си. Но за да подплатим тези твърдения с научни факти, днес сме извели няколко твърдения на учените според проведени изследвания за това от кой родител детето наследява структурата си, цвета на очите, зъбите и др.

Гени на детето и родителите

Много от учените подкрепят твърдението, че децата наследяват от родителите си следните части: нос, скули, брадичка, зоната около устата и ъглите на очите. Гените от майката и бащата се пренасят поравно върху детето, но мъжките са по-остри и е нормално понякога те да са по-забележимите. 

Предаването на гени между деца и родители - кои се предават и кои не?

Ето и от кой родител зависят и някои други признаци, сформиращи бъдещото човече:

Полът - полът на бебето се определя от гените на мъжа. Последни проучвания установяват, че ако бащата има повече сестри или лели в рода - го очаква дъщеря, а ако има повече братя - син. Но пак повтаряме, че всичко е строго индивидуално и изключенията не са малко.

Зъби - за здравината и вида на зъбите също оказват влияние мъжките гени - ако бащата има проблем със захапката или зъбите, той ще пренесе това и на детето си.

Интелект - интелектът момичетата наследяват и от двамата родители, докато момчетата взимат 40% от интелекта на майката, а останалия доразвиват през живота си.

Психични заболявания - смята се, че с течение на годините качеството на спермата се понижава и по-възрастните родители може да пренесат върху бъдещите си деца гени, които са започнали да мутират. Вследствие на това се наблюдава повишен риск от поява на психични заболявания - биполярно разстройство, аутизъм, хиперактивност и т.н.

Тегло и структура - тази част се определя от гените на майката. Ако майката е по-пълна, и детето ще е такова;

Височина - в зависимост от пола на детето височината се определя по различен начин, но по-голямо влияние оказват мъжките гени.

Ако очаквате момче, съберете височината на майката и бащата и към цифрата прибавете още 5. След това разделете на 2 и ще получите цифра, отговаряща на височината на момчето си. При дъщерите съберете височините на двамата родители, извадете 13 и разделете на 2. Така ще разберете и приближената стойност на ръста на вашата дъщеричка;

Цвят на очите - цветът на очите се определя и от двамата родители, но никак не е изключено при синеоки родители да се роди дете с кафяви очи;

Коса - косата също се определя и от двамата родители и средната стойност между тях.

Източник: dnevnik.bg

всички статии