За мама

5 енергизиращи решения за изтощени млади майки

5 енергизиращи решения за изтощени млади майки

Седмиците след раждането на вашето бебе са като влакче в увеселителен парк. След раждането, вероятно продължило дълги часове, вие получавате своя скъпоценен пакет радост и изведнъж сте пълноценна майка – заетас кърмене, смяна на пелени, оригване и, да не забравяме, гушкане и влюбване.

Това е блажено, но и безсънно време. Може да преживеете първите няколко седмици с прилив на адреналин на нова майка, но в крайна сметка липсата на почивка ще ви застигне. Разбира се, всички ще ви казват - „спиш, когато бебето спи“, но не винаги е толкова просто. Това, от което се нуждаете, освен осем непрекъснати часа в хоризонтално положение, са бързи съвети и идеи, които да ви накарат да се чувствате по-енергични, дори когато сънят е мираж.

Кажете ДА на помощта

Когато близка ваша приятелка или роднина ви попита дали може да направи нещо за вас, отговорът е ДА. Не се срамувайте! Накарайте я/го да гушка вашето мъниче, докато си подремвате. Или я помолете да сгъне всичките тези дрешки, докато вие люлеете бебето или се опитвате да поспите с него.

Закусвайте

Знаем, че е клише, но все пак ще го кажем: това е най-важното хранене за деня. Закуската ви дава енергиен тласък, който ще ви помогне да се заредите „с гориво“ за предстоящите часове. Но това, което ядете, също има значение. Ако хванете франзела, защото е лесно, има вероятност да се почувствате мудни. Добавете малко протеин. Ако бърканите яйцави се струват закуска за напреднали в този момент, опитайте кисело мляко, намажете малко фъстъчено масло или тахан върху препечен хляб или направете овесена каша с богато на протеини мляко и смесете с бадеми или орехи.

Вземете добавка

Да, няма добавка за добър сън, но ежедневният прием на подходящи витамини за родилки и кърмачки могат да ви помогнат да се преборите с чувството на умора. Обикновено те съдържат комбинация от витамини и минерали, които ще ви помогнат да поддържате енергийните си нива и да балансирате тялото си след раждането.

Излезте на разходка

Звучи контраинтуитивно, когато сте уморени, но излизането от къщата с бебето, особено на чист въздух, може да ви помогне да се почувствате освежени и презаредени. Освен това, чудесна възможност да разходите новата си луксозна количка. Проучване, направено с жени със системно недоспиване, показва, че 10 минути изкачване на стълби повишават енергийните нива, подобно на тези от 50 милиграма кофеин (около половин чаша кафе).

Телевизия и кърмене

Кърменето при поискване може да ви остави на дивана за известно време, така че гледайте увлекателната поредица, за която приятелите ви говорят, или слушайте любимия си подкаст, за да прекарате времето по-приятно. Не е необходимо във всеки един момент да се взирате в очите на вашето бебе. Правенето на нещо, което ви е харесвало преди в живота ви да се появи бебето, ще ви помогне да се почувствате малко по-малко като „мамичка“. Пропуснете обаче криминалните предавания и сериали – нямате нужда от нищо друго, което да ви държи будни през нощта!

По материали от https://mommysbliss.com/blog/5-energizing-solutions-for-new-mom-exhaustion/ с автор Itchel Alsalte

всички статии