Бебе и дете

Съветите на д-р Цвети, детски зъболекар

Съветите на д-р Цвети, детски зъболекар

Помолихме д-р Цвети Дучева, детски зъболекар, да сподели с нас няколко основни съвета при грижите за зъбите на бебето и детето.

Ето какво е важно да знаете:

СЪВЕТ 1: Да кърмя или да се цедя и да ползвам бутилка с биберон?
Няма нищо по-добро за детето от майчината кърма и от самия акт на кърмене. Кърменето подпомага чрез сученето нарастването на долната челюст, която след раждането е силно недоразвита и е в дисхармония с горната челюст. При кърменето майчиното зърно попада на границата между твърдото и мекото небце, а кърмата чрез перфектната херметизация директно се преглъща. В момента, в който натискът и засукването намалеят, защото детето заспи, майчината гърда спира автоматично да пуска мляко. Това обаче не е така при ползването на шише с биберон. Независимо, че детето е заспало с бутилката в устата, капките (дали ще е кърма или адаптирано мляко) продължават да се процеждат и да се стичат в устата му. Това може да предизвика поява на млечница или, ако детето има повече зъби в устата си и процесът продължи дълго време, дори до доведе до поява на кариес.

СЪВЕТ 2: Млечните зъби от 0-3 г.
Появата на първия млечен зъб е радост за цялото семейство, но понякога е и истинско предизвикателство за хармонията в него. Защото предзъбният период, както и самият период на зъбен пробив, може да предизвика в детето силно неспокойство, раздразнителност, температура, разстройство, обилно слюноотделяне, което да напрегне всички около него. Най-доброто решение за вас родители е да се запасите с търпение, гелове за лесен зъбен пробив (но без ЛИДОКАИН в тях), подходящи чесалки, гризалки и четки за зъби, които да подменяте на всеки 1-2 седмици в този период.

СЪВЕТ 3: Биберон залъгалка, защо и до кога?
Бибата е незаменим помощник на младия родител, защото залъгалката успокоява, намалява повърхностното напрежение във венците, помага на правилно засмукване и дори подпомага оттичането на секретите от носоглътката при запушен нос на бебето. Но тази връзка с биберон залъгалката трябва да приключи до 18-24 месец след раждането, защото при наличие на повече зъби в устата, тя започва да влияе на тяхната позиция и положение в челюстите. Започва да се третира след тази възраст като вреден навик и пристрастяването към нея е мнооого силно. Затова колкото по-рано тя изчезне, толкова по добре.

СЪВЕТ 4: Захранване на детето и връзката със зъбите.
Захранването стартира не случайно след 6-тия месец, когато се появяват и първите зъби в устата на детето и когато то навлиза в света на дъвчещите хора. Аз съм привърженик на Захранване водено от бебето (ЗВБ), защото няма нищо по-прекрасно от здравословната връзка на малкия човек с храната, от това да я усеща физически, само да я поднася към устата си, да дозира количеството, да дъвче, дори и задавянето в някои случаи е градивен опит, защото учи детето на търпение и подсилва защитните му реакции.

СЪВЕТ 5: Вредните навици.
Тези навици за съжаление много често не се забелязват и отчитат от родителите, защото те не знаят, че са вредни. Визирам смученето на пръст, устното дишане, смученето на езика, инфантилното гълтане, продължителното ползване на биберон залъгалка и други. Затова, най-ценна и важна е срещата на родителите и детето с детския зъболекар, в рамките на първата година след неговото раждане. Тази среща е опознавателна и много информативна, защото детският стоматолог може да прецени какви нужди, какви продукти и техники ще са нужни за добра орална хигиена на детето. А това ще спести много главоблъсканици и проблеми на родителското тяло в периода на активен зъбен пробив във възрастта от 0 до 3 години. Затова не се бавете, а заведете детето си на зъболекар, след появата на 1 до 4 зъба в устата му или в рамките на първата година след раждането му!

Надявам се тези кратки съвети да ви помогнат и облекчат, за да се наслаждавате на приключението наречено Родителство!

За повече информация и връзка с д-р Дучева:

Website 
Facebook
Instagram

всички статии