Бебе и дете

Предизвикателствата на лятото или как да предпазим бебето

Предизвикателствата на лятото или как да предпазим бебето

Интервю с д-р Нина Конова, педиатър

Д-р Конова, лятото е сезонът, през който ние и нашите деца прекарваме най-много време навън. Кои са основните правила, които трябва да спазваме?  

Да наистина през лятото по-голямата част от времето си прекарваме на открито. Затова е необходимо е да припомним на родителите някои основни правила, които трябва да спазват, за да бъдат предотвратени или решени проблемите, които могат да възникнат по причина на летните горещини, контакта с полени, ухапвания от насекоми и кърлежи, наранявания на кожата и други.

  1. Първата разходка на новороденото е към 15-20-я ден за родените през лятото. Започнете от 20-30 минути и постепенно увеличавайте престоя навън до 2 часа сутрин и 2 часа следобед.
  2. Подходящите часове за разходка са до 10-11 часа и след 16-17 часа, когато слънчевите лъчи падат косо и температурите са приемливи за бебетата и малките деца.
  3. Ограничаването на престоя навън е не толкова по причина на неблагоприятни атмосферни условия, колкото за избягване контакта с болни, което е особено важно за бебетата до 6 месечна възраст.
  4. Носете със себе си винаги вода, почистващи кърпички, слънцезащитен продукт, хидратираща и защитна козметика против насекоми или устройство против ухапване от комари.
  5. Обличайте детето с подходящи дрехи от естествени материи.
  6. Престоят навън осигурява чист въздух, контакт със слънчевите лъчи, под чието влияние кожата синтезира жизнено необходимия витамин Д, двигателна активност и позитивни емоции при игрите за по-големите деца. Има обаче случаи, при които не е лошо да останем вкъщи – при температура на въздуха над 27-30 градуса, силен вятър, особено в съчетание с по-ниска температура, при неразположение или заболяване на детето.

Преди разходка препоръчвате ли да ползваме слънцезащитни продукти?

Използването на слънцезащитни продукти е желателно за всички деца в горещите слънчеви дни, особено при по-продължителен престой навън, при почивка на море, планина или край минералните извори.

Не забравяйте, че дори и със слънцезащитен продукт, не трябва да излагате децата до 1 година на пряка слънчева светлина. Използвайте продукти за по-нежната и чувствителна кожа на лицето, гърдите, вратлето на детето. Оставете без третиране кожата на ръчичките от китката надолу и на крачетата от глезена надолу. Огряването на тези части от тялото от отразена слънчева светлина за 20-40 минути дневно  е достатъчно за синтеза на необходимото количество витамин Д. Една от причините за дефицит на витамин Д е именно тоталната слънцезащита.

Не забравяйте правилото за часовия диапазон и дозата!

Използвайте подходящи за детската кожа слънцезащитни продукти!

Горещо препоръчвам слънцезащитната серия козметични продукти на Chicco. Новата козметична линия е дерматологично тествана и подходяща и за най-малките. Продуктите не съдържат алкохол, оцветители, парабени, EDTA, петролни производни, минерални масла. Всички формули са лесни за нанасяне, абсорбират се бързо и не оставят мазни следи.

Независимо дали ще изберете слънцезащитен спрейSPF 50 + или слънцезащитен кремSPF 50 +, нежната кожа на вашето бебе ще бъде предпазена от всички видове слънчеви лъчи (UVA, UVB и ефектите на инфрачервените лъчи). И двата продукта съдържат екстракт от физалис и витамин Е.

След разходките на открито ви съветвам да използвате успокояващо мляко за след слънце. Чудесен избор е ChiccoAfterSunMilk – успокоява, овлажнява и подхранва бебешката кожа, намалява зачервяването. Кремообразната текстура е лесна за нанасяне, не омазнява и попива бързо. Формулата съдържа подхранващо масло от мелиса и масло от ший за защита и успокояване на кожата.

Освен от силните слънчеви лъчи, от какво друго трябва да пазим бебето и малкото дете през лятото?

Освен за защита от слънчевите лъчи, необходимо е да се погрижим за добрата хидратация и почистването на бебешката и детска кожа, както в зоната под пелените, така и по откритите части на тялото. При продължителен престой навън не забравяйте да сменяте редовно пелените на бебето, както и да нанасяте продукт против подсичане.

Хидратацията е още нещо, на което бих искала да обърна внимание. Нуждите от вода се набавят с храната и приеманите през устата течности. Загубите се реализират чрез потта, урината, изпражненията, дишането, сълзите. Недостатъчният прием на течности и повишените загуби при повишена температура на тялото и околната среда, диария, повръщане, продължително излагане на слънце, физическо натоварване, водят до обезводняване. Затова внимавайте и контролирайте приема на достатъчно течности за вас и вашето дете.

Проблем за чувствителната детска кожа могат да бъдат ухапванията от комари и други насекоми. В помощ на родителите идват предложенията на Chicco. Защитната козметика на марката включва освежаващи и защитни продукти под формата на спрей, крем, рол-он и кърпички, така че може да изберете най-подходящото за вас и детето ви. Благодарение на маслата от андироба и маточина, които са и естествени репеленти, бебешката кожа е защитена и от ухапвания от комари, освежена и хидратирана. Естественият и деликатен аромат се дължи на маслото от маточина.

Ако ухапването вече е факт, успокояващият рол-он за облекчаване на дискомфорта след ухапвания ще ви бъде от полза, затова винаги го носете в чантата на бебето. Естествената му формула съдържа екстракт от зантоксилум (китайско растение, познато с успокояващите си свойства) и ментол за деликатно освежаващо усещане.

Други подходящи продукти за превенция на ухапванията от комари, особено за бебетата, са безшумните и безвредни за деца и домашни любимци ултразвукови устройства. Тези за включване в контакт са чудесни за стаята на детето, но бих препоръчала да имате на разположение и преносимото устройство, което работи на батерия и с помощта на клипс може да го закачите на количката или на дрешките на по-голямо дете.

Препоръката ми към родителите  е разумно, дозирано и съобразено с индивидуалните особености на тяхното дете използване на предимствата на лятото и избор на подходяща за детската кожа защитна козметика и средства.

Желая ви слънчево и усмихнато лято!

всички статии