За мама

Мираж ли е сънят, когато се появи бебето?

Мираж ли е сънят, когато се появи бебето?

Разговор с продължение с д-р Йоргова

Здравейте, приятели. В настоящия материал можете да проследите отговорите на част от въпросите, които зададохте на педиатъра д-р Юлияна Йоргова по време на уебинара на Училище Бебе от 11 октомври, на тема "Мираж ли е сънят, когато се появи бебето?"

Въпрос: Колко често трябва да се прави масажът и гимнастиката и има ли значение кое ще е първо и по кое време на деня?

Отговорът на този въпрос е свързан с възрастта на детето. Във възрастта до 3 мес. се правят предимно масажи, които се надграждат в съответствие с възрастта. Потърсете вашия педиатър да ви предостави литература, от която може да черпите достоверна информация. А в Училище Бебе често правят практически уебинар на тема Масажи и гимнастика на бебето.

Въпрос: Ако бебето спи, трябва ли да го будим за хранене, в случай че времето за това е дошло или да го оставим то само да се събуди и поиска да яде?

Отново има значение възрастта, за която питате. Ако е новородено, което е с физиологична жълтеница, то често проспива часа за хранене. В нормалния случай, самото бебе се събужда и изисква хранене най-късно до 4-тия час.  

Въпрос: Колко време трябва да спи бебе, навършило 2 месеца?

От 14 до 17 часа, на 4 до 5 периода.

Въпрос: Бихте ли ни коментирали кога е най-подходящото време след раждане за ваксинация против Ковид?

Ако става дума за майката, веднага след раждането е подходящо. Все още няма протокол за децата.

Въпрос: След всяко кърмене бебето хълца. Как можем да се справим с този проблем?

Бебето да се храни преди да е много огладняло, за да не нагълтва въздух по време на кърмене, както и да се провери отвора на беберона, да не е много голям, ако ползвате такъв.

* Зададените въпроси са персонални и са теми, които задължително трябва да се обсъждат в детската консултация. Съветвам майките да ползват активно своето време при срещата с педиатър, за да обсъдят темите, касаещи конкретно детето, съответно за възрастта, а не да търсят коментари в интернет, защото отговорът не е еднакъв за всички деца. Прави много приятно впечатление, че майките обръщат внимание на конкретиката в програмата за отглеждане на своите деца.

Цялото събитие може да гледате тук: https://www.youtube.com/watch?v=K-Tbs7FSsxg&t=10s 

Следете програмата на Училище Бебе на сайта ни, както и на нашия ФБ-профил, и споделяйте вашите препоръки за нови теми, лектори или просто какво мислите за това, което правим на info@bebeto.org.  

всички статии