Новини

Обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 г. става от 380 на 650 лева на месец от 1 октомври

Обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 г. става от 380 на 650 лева на месец от 1 октомври

Обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 години става от 380 на 650 лева от 1 октомври. Това реши окончателно парламентът при второто четене на актуализацията на бюджета за държавното обществено осигуряване за т.г. "За" бяха ГЕРБ, БСП, ДПС, част от "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!", а депутатите от "Има такъв народ" гласуваха "против" и "въздържал се" по аргумент на председателя на групата Тошко Йорданов, че държавата трябва да стимулира работещите майки, а не твърде дългото отсъствие от пазара на труда.

Предложението за увеличаване бе на "Изправи се.БГ! Ние идваме!" и на БСП. Според изчисленията разходът до края на годината е 25 млн. лв.

Обезщетението не е променяно от няколко години, а бюджетната комисия в парламента не одобряваше увеличението му. В залата обаче бе подкрепено, но няма да важи за осиновители.

"Ако разделите 380 лева на календарните дни, ще видите, че на ден се пада по 12 лева и 60 стотинки - за какво? Себе си ли да гледа майката или детето? Да, тя трябва да бъде насърчена да се върне на работа, стига кметицата на София да е осигурила достатъчно детски градини", коментира по-рано по време на дебата Мика Зайкова от "Има такъв народ". По думите й коронавирусът е поизмел бабите и затова трябвало да се даде възможност на майките да си гледат децата.

"За десет години от държавата са изчезнали 600 хил. души. Има демографска катастрофа. Да не сложим като приоритет майките и техните деца в актуализацията на бюджета е пълно дебелоочие и дебелокожие", коментира Димитър Делчев от "Изправи се.БГ! Ние идваме!".

Източник: dnevnik.bg

всички статии