Новини

Колко слънце е полезно за детето ви

Колко слънце е полезно за детето ви

Преките слънчеви лъчи по обед непременно трябва да се избягват, облеклото да е подходящо, а детето - намазано поне с крем с фактор 30, съветва експерт в интервю за "Дойче веле".

Лятото и слънцето сгряват и тялото, и душата. И бихме искали и децата ни да му се порадват, но именно това е моментът да се каже: бъдете внимателни! Не забравяйте, че слънцето представлява и заплаха за здравето. За което германски експерти напомнят в специална кампания за началните училища, която допълва вече съществуващите подобни програми за детските градини, реализирани под ръководството на Националния център за изследване на онкологичните заболявания. Ръководителката на превантивния отдел към центъра Фридерике Щьолцел дава конкретни примери за това колко слънце е полезно за децата. Тя е не само учен психотерапевт, но и майка на три деца.

Лятото е в разгара си и децата прекарват много време на открито. Колко слънце е полезно за тях?

- Слънцето е важно за здравето и на възрастните, и на децата. Децата искат да играят навън, родителите обичат децата им да са на открито - всичко това може да се прави, но с мярка. Затова препоръката ни към децата е - прекарвайте много време на слънце, но не забравяйте защитните средства.

Може ли по-конкретно - колко минути или часове да разрешим на децата да играят на слънце?

- Първото правило е - да се избягват преките слънчеви лъчи по обед, особено от април до септември. Става дума за съвсем конкретен времеви интервал - два часа преди и след достигането на зенита. Но пък нищо не пречи през това време детето пак да е навън - на сянка. Сутрин и вечер може да се правят големи разходки

Трябва ли децата непременно да бъдат намазани със слъцезащитен крем?

- Когато са на слънце - задължително. Ултравиолетово излъчване има дори и в подходящото за разходки време. Освен това препоръчваме подходящо облекло в слънчевите дни: по-широки и по-леки дрехи, и на всяка цена - шапки. Слънчеви очила също, което, разбира се, при малките деца невинаги е възможно. Т.е. основното средство за защита на децата от вредното въздействие на слънцето е подходящото облекло, чак след това идва слънцезащитният крем. Той се нанася на незащитената от дрехите кожа и е най-добре това да се прави два пъти - сутринта и по-късно през деня. И най-добре е слоят крем да е по-плътен.

Какъв крем препоръчвате за децата?

- За децата препоръчвам крем с фактор 30 и повече. Малчуганите най-добре да избягват преките слънчеви лъчи. А ако детето все пак е на слънце, факторът на защита трябва е не по-малко от 50. Внимавайте използваното средство да осигурява защита и от ултравиолетовите лъчи, както и да не съдържа нито ароматизиращи добавки, нито алкохол, който изсушава кожата.

Вероятно нерядко Ви се е случвало да чувате, че хората преди не са се мазали толкова интензивно...

- По-рано не се е говорило толкова за този проблем. Днес науката е много е по-напреднала. Знаем, че ракът на кожата е сред най-разпространените онкологични заболявания - в Германия ежегодно се регистрират 227 хиляди нови случая, 37 от които са меланоми. Това е много агресивен вид, при който водещ рисков фактор е именно ултравиолетовото излъчване. Световната здравна организация го поставя наравно с тютюневите изделия и азбеста. Кожата на децата се нуждае от защита, тъй като разрушенията, получени в детството, водят до онкологични заболявания в зряла възраст.

Все пак - как да покажем на децата, че трябва да се пазят от слънцето?

- Имам един любим експеримент - с ябълка. Трябва да се вземат две, като едната бъде поставена на слънце - например на слънчев перваз, а другата се остави в банята или в някой шкаф. Погледнете след седмица какво става с плодовете - ябълката, оставена на слънце, се е сбръчкала, свила се е, загубила е цвета си.

Източник: dw.com

всички статии