Бременност

Най-честата причина за безплодие е прекалено дългото отлагане на двойката да има деца

Най-честата причина за безплодие е прекалено дългото отлагане на двойката да има деца

„Инвитро: Къде, кога, защо и колко“ е заглавието на първия епизод в аудиоподкаста БЕСЕДИ ЗА ЗДРАВЕТО, в който екипът на МК „Доверие“ ще споделя съвети на специалисти по важни и актуални здравни въпроси.

Безплодието е един от сериозните проблеми на нашето време. Както при мъжа, така и при жената често това може да доведе до тежки емоционални и психологически травми. Информираността и навременната консултация със специалист са сигурните инструменти за превенция и лечение. При методите за лечение на безплодие се обединяват различни техники, сред които вътрематочна инсеминация (IUI), ин витро оплождане (IVF), ИКСИ оплождане (ICSI), трансфер на ембрионите в маточната кухина, замразяване и съхранение на сперматозоиди, яйцеклетки или ембриони. Наричаме ги методи на Асистиранr Репродуктивни Технологии и тяхната основна функция е да заместят естествените процеси при оплождане, да помогне на човешкия организъм за зачеване.

Известни също и като методи на изкуствено осеменяване, те се прилагат при установена стерилност, както при мъжа, така и при жената. Ако в продължение на една година опити, два-три пъти седмично не се стигне до забременяване по естествен път – хубаво е да се потърси консултация със специалист. Хората не трябва да се колебаят или смущават, а да се възползват от съвременната медицина и да сбъднат мечтата си за дете, категорична е д-р Бангеева.

Като част от колектива на Центъра по асистирана репродукция на МК „Доверие“, д-р Елена Бангеева е специализирала „Ендоскопска гинекологична хирургия“ през 2014 г. и придобива международни сертификати в Белгия и Франция. 

Как да разберем, че имаме нужда от подкрепа при зачеване?

В моята практика често се натъкваме на крайности - или прекалено рано се свързват с нас и искат всички изследвания да се направят още преди да са направили достатъчно опити  по естествен път или пък са отлагали в продължение на 4-5 години да дойдат на консултация. Тогава, за съжаление, невинаги можем лесно да помогнем. Ако след 12 месеца опити при пациенти под 35 години и 6 месеца и при тези над 35 години няма резултат по естествен път, добре е да се посети специалист по асистирана репродукция.

Важно е да се знае, че инвитро оплождането не е срамен метод за зачеване! Това е постижение на съвременната наука, което позволява на мъжете и жените с репродуктивни проблеми или тези в по-напреднала възраст да имат свое поколение.

Какво се случва при първото посещение в кабинета на инвитро специалиста?

Основната ни цел при първия разговор е да преминем бариерата в отношенията лекар-пациент. Ние ще сме заедно с двойката по време на този много важен процес, понякога сме и дори на самото раждане, така че на първо място е важно да създадем доверие. Проучваме фамилната анамнеза, тяхната лична анамнеза, дали имат деца от други партньори. Това също е много важно. Питаме също, дали са изкарали някакви инфекциозни заболявания, които може да са повлияли на плодовитостта и при двамата партньори.

Какви изследвания се правят, за да се определи конкретната причина за безплодието?

Назначаваме ултразвуков преглед за жената и изследване на хормони. На мъжете се прави спермограма и микробиологично изследване на еякулата. Ако има някакви отклонения, мъжът се насочва към конкретния специалист уролог, андролог. След като уточним каква е причината за невъзможното забременяване, правим програма за действие и започваме.

Какви са вариантите пред двойката?

В зависимост от резултатите се прилага индивидуален подход към самата двойка. Ако има отклонение при половите хормони при жената, избираме ендокринологично лечение. Ако има проблем при мъжа, с колегите андролози - уролози правим план, съобразен със степента на увреждане на сперматогенезата. Можем да направим инсиминация или да се премине директно към инвитро ИКСИ (Разновидност на инвитро оплождането, интра-цитоплазмено инжектиране на сперматозоид в яйцеклетката - ICSI). Ако и от двете страни намираме чудесни изследвания, без патологични изменения, можем да говорим за т.нар. идиопатичен стерилитет. Това е когато и при мъжа, и при жената всичко е наред, но бременност не се случва в продължение на 2-3 и повече години.

Кои са най-често разпространените причини за безплодие?

При жените това са хормонални смущения, увреждане/запушване на тръбите след прекарана инфекция, ендометриоза, високо ниво антисперматозоидни антитела (когато средата във влагалището на жената е “враждебна” към сперматозидите) и изчерпан яйчников резерв. При мъжете проблемът може да се крие в качеството, броя и скоростта на движение на сперматозоидите. То се влошава вследствие на генетични особености, прекарани инфекции, нездравословен начин на живот.

Но най-честата причина е прекалено дългото отлагане на двойката да има деца. Ние, хората, така сме устроени, че след 35-годишна възраст клетките ни започват да стареят и да губят качествата си за оплождане и развитие на здрав ембрион. Всички искаме да сме финансово стабилни, да развием кариера и да се чувстваме по-спокойни и независими. Не си даваме сметка, че този фокус всъщност намалява шансовете ни с годините за спонтанно забременяване и безпроблемно износване на бебето. Затова и моят апел е да не се чака прекалено дълго време, а да се потърси консултация - не е срамно, не е страшно, не е и скъпо.

 

всички статии