Новини

С фигурки от Лего и в стил стоп-моушън анимация деца създадоха филм за хан Тервел

С фигурки от Лего и в стил стоп-моушън анимация деца създадоха филм за хан Тервел

Продукцията е третата част от поредицата „Първо българско царство“ след „Хан Кубрат“ и „Хан Аспарух“, създадени с техниката стоп-моушън анимация, Лего фигурки, декори от пластилин и подръчни материали. Под ръководството на режисьора и художник Иван Николов, проектът стартира в началото на май 2019 г. В него се включва и учителят Милен Димитров, който заедно с група деца от заниманията по творческо писане, създават сюжета, следвайки и съдържанието в официално одобрените учебници.

Историята в „Хан Тервел“ ни среща с дете, ученик и внук на Професор Пънкчев (главния герой от „Хан Аспарух“). На „Младши“ му предстои важен изпит върху царуването на Хан Тервел, а той никак не обича да учи от учебника. Затова решава да използва машината на времето на дядо си, да се запознае направо с владетеля и да стане свидетел на най-знаковите събития от историята ни от тази епоха. Има забавен сблъсък между огромната разлика в епохите, но главният герой всъщност става приятел на владетеля и научава всичко, което му е необходимо чрез собственото си преживяване.

Филмът за „Хан Тервел“, заснет от децата от Общност за демократично образование ще има премиерна прожекция на 17 април от 11.00 часа в Дом на киното, София.

Източник: www.az-deteto.bg

всички статии