Бебе и дете

Миенето на детските зъби

Миенето на детските зъби

Много често при нас в клиниката #DentalClinicPetarDuchevKIDS по време на първата среща-консултация, родителите споделят, че понеже те самите имат слаби зъби, искат да направят нещо, за да са здрави и красиви зъбите на децата им. В този случай цитирам Джак Канфийлд: „Ако искате нещо различно, направете нещо различно!“ Или казано по-просто започнете още от рано да миете млечните зъби, да водите детето на зъболекар и да спазвате правилна хранителна и орална профилактика!

Измиването на зъбите е специфичен и вменен навик, който трябва да започне да се създава рано и да се случва с достатъчна честота и повтаряемост, която да доведе до утвърждаването му.

На пазара има толкова много разновидности на зъбни четки, че често се чудим коя би могла да работи най-добре за нашето дете. Ефективното миене на детските зъби изисква нещо повече от това да знаете или да ви кажат, че е важно. Само една лична обучителна сесия при детски стоматолог за орална хигиена на малкото дете може да намали риска от кариес. Най-евтина стратегия за намаляване на риска от детски кариес е двуразово измиване на млечните зъби всеки ден. Честотата на четкане е ефективно средство за тренировка на фината детска моторика и се подобрява с възрастта на децата.

Изследванията на Американската Асоциация по Детска стоматология (AAPD) са установили следната зависимост: децата са без кариес на 4 години, когато началото на четкането(правено от родителя) е стартирало на 1-на година. Друго изследване сочи, че ранната среща с детски стоматолог в рамките на първите 12-18 месеца понижава риска от развитие на кариеса и неговите усложнения във възрастовата група 1-4 години с повече от 80%.

Нека обсъдим четките за зъби, които се предлагат на пазара.

Предлагам ви и няколко съвета относно избора и ползването им.

Преди пробива и появата на зъби в устата:

  • Четка за пръст или силиконов накрайник:възраст 0+, ползват се докато зъбът никне.
  • Използвайте чиста, влажна кърпа, марлена подложка или силиконов накрайник, за да избършете внимателно венците на вашето бебе, както и първите му зъби плюс предната част на езика, след хранене и преди лягане.
  • Силиконова четка: възрастдо 9 месеца след раждането.
  • Въведете тази концепцията за миене на зъбите под формата на игра, когато детето е в тонус, здраво и предразположено. Силиконовта четка наистина са нежни към чувствителните, меки венци. Те могат да бъдат охладени, за да намалят страничните ефекти на зъбния пробив - зачервяване, отток, локално възпаление.

След пробива на зъбите:

  • Ръчни четки: EXTRA SOFT,възраст 6-36 месеца.Те имат меки, удобни, ергономични дръжки, които лесно се държат от малките ръце. Изключително меките косъмчета ефективно почистват и същевременно са нежни към детските венци.
  • Ръчни четки: SOFT,възраст3- 6 години. Те са чудесни при премахването на плака и остатъци от храна по и между зъбите, както и по линията зъби/венци. Те могат да се използват и от много по-рано.

Електрически четки за зъби:

Не са препоръчителни, заради еднотипните, ротационни движения и по-високата им глава, в която е поместена електрическата система. Те трудно достигат до най-крайните зъби, особено по повърхността към бузите. Но помага на родителите да почистват по-добре и по-ефективно.

АКО детето ви е над 4 години и е супер технологично ориентирано, може да се консултирате с детски стоматолог относно УЛТРАЗВУКОВИТЕ детски четки. Истината е, че те съвместяват ултразвуково трептене с възможност за измитащи движения, подобно на ръчните четки. Така че, петната и плаката се отстраняват по-добре с минимални усилия. Но имайте едно на ум, че без контрол и усилие от страна на родителя, каквато и четка да изберете, ефекта може да не е очакваният.

И нека пак да ви припомня слогана от по-горе: „Ако искате нещо различно, направете нещо различно!“ Нека промяната да започне с ранна грижа, превенция и профилактика на детските зъби.Само така ще създадем устойчив навик и зъбите на децата ни ще са здрави!

Автор, Цветелина Дучева, Дентална клиника "Петър Дучев"

www.clinicaduchev.com

#love_pediatric_dentistry

 

всички статии