Бременност

Бременност и хранене

Бременност и хранене

Здравословното хранене е жизненоважно по време на бременността. Освен че е важно да се грижите за себе си, сега вече и хранителните вещества, които достигат до бебето, зависят от вас, а те са необходими за правилното му развитие и растеж.

Казва се, че по време на бременността ядете „за двама“, но това не означава, че трябва да удвоите количеството на храната, а да се погрижите за качеството й.

Като цяло бременната жена се нуждае само от около 300 калории дневно повече отколкото преди бременността. 1

Освен това не е нужно да се подлагате на специална диета по време на бременността, а да следвате същите принципи на здравословното хранене, както в периода преди забременяването. Това означава да постигнете добър баланс в приема на въглехидрати, белтъчини и мазнини и да консумирате много пресни плодове и зеленчуци, за да си осигурите витамини и минерали, както и влакнини, които са важни за доброто храносмилане, тъй като бременните жени често страдат от запек.

Добри източници на въглехидрати са хлябът, картофите, оризът, макаронените изделия и зърнените храни. По възможност винаги избирайте пълнозърнестите варианти и печете картофите необелени, за да увеличите приема си на влакнини. Белтъчини можете да си набавяте от месото, яйцата, рибата и млечните продукти. Бобът, грахът и лещата са добри заместители на месото. За да не наддавате твърде много, се препоръчва да консумирате предимно ненаситени мазнини като растителни масла.

Колкото по-балансирано е храненето ви, толкова по-уверена ще бъдете, че приемате достатъчно количества от всички необходими вещества.

Не забравяйте да пиете много вода, за не се обезводнявате.

Също така винаги мийте добре плодовете и зеленчуците преди консумация и не оставяйте храната недостатъчно сварена или изпечена.

Добра идея е да включите мазни риби в менюто си като сьомга, пъстърва, сардини и скумрия. Те са богати на омега-3 мастни киселини, като ЕПК (ейкозапентаенова киселина) и ДХК (докозахексаенова киселина), които са полезни не само за вас, но и за бебето ви. По-специално е доказано, че приемът на 200 mg ДХК дневно от майката допринася за нормалното развитие на мозъка и очите на плода.2,4

Ако се притеснявате от произхода и от потенциални замърсители на рибата на пазара или намирате за по-удобно да вземате хранителна добавка, без колебание можете да разчитате на Premama Duo, защото съдържа точното количество ДХК, което ви е необходимо.

Ако обаче не сте сигурна дали се храните правилно, можете да се посъветвате с лекар или специалист по хранене.

Какво трябва да избягвате?

Избягвайте преработените храни, защото са висококалорични и с ниска хранителна стойност. Ограничете приема на захарни изделия като шоколад, сладкиши, бисквити, бонбони, подсладени газирани напитки и т.н. Прекомерната консумация на захар може да доведе до ненужно наддаване на тегло, което е допълнителен товар по време на бременността и след нея се сваля трудно.

Трябва да избягвате непастьоризираните млечни продукти като меко сирене, пастетите и месото с частична термична обработка; сурови или пушени морски дарове; сурови яйца и готови салати, за да избегнете възможно натравяне.

Препоръчва се също така да не приемате твърде много витамин A по време на бременността, защото може да навреди на вашето развиващо се бебе. Затова избягвайте да консумирате черен дроб и продукти от него, тъй като в тях има високо съдържание на витамин A. В този смисъл трябва да внимавате и при избора на хранителни добавки.3

Избягвайте алкохола и тютюнопушенето по време на бременността и ограничете приема на кофеин, тъй като те могат да засегнат развитието на плода. Не забравяйте, че освен в кафето, кофеин се съдържа и в черния и зеления чай, шоколада и някои газирани напитки.

Накрая, поддържането на здравословен начин на хранене през цялото време може да се бъде трудно и е естествено да не сте сигурна дали се справяте с тази задача. Затова можете да помислите за прием на специално разработена хранителна добавка като Premama Duo за допълнителна помощ при набавянето на необходимите хранителни микроелементи за здравословна бременност.

Източници:

  1. Cooper C. (2003) Johnson’s Mother & Baby. London: Dorling Kindersley, Penguin Company
  2. EFSA, Nutrition and health claims register
  3. NICE (2008), Antenatal care routine care for the healthy pregnant woman. Clinical Guideline
  4. Hibbeln JR. et al.(2007) Maternal seafood consumption in pregnancy and neurodevelopmental outcomes in childhood (ALSPAC study): an observational cohort study. Lancet. 369(9561):578-85.

всички статии