Бебе и дете

Как да облекчим запушеното детско носле?

Как да облекчим запушеното детско носле?

Есента и зимата са предизвикателство в работата на педиатъра. Най-честото оплакване, което води децата и техните родители е баналната хрема с неизменния течащ и силно запушен нос. Родителите ми задават вечния въпрос: “Защо се запушва детското носле?”

Детското нослеeпървата врата на дихателните пътища, в която попадат вируси, бактерии и алергени. Носната лигавица играе ролята на филтър, който успява да поеме и спре повечето инфекции. В нослето има две физиологични стеснения, които имат отношение към носното дишане при децата. Първото стеснение е областта на предната носна клапа на границата между предверието и същинската носна кухина. Второто стеснение са хоаните, които са с дължина 1-2 мм при кърмачетата и постепенно се разширяват при по-големите деца. Лигавицата е богато кръвоснабдена и реагира бързо с оток и набъбване, който води до запушване на стесненията и затруднено носно дишане. Околоносните кухини са малки и недоразвити като оформени са самомаксиларните синуси и етмоидалният лабиринт. Имунната система на детето прави своите първи стъпки в живота. Лигавицата е с повишена пропускливост, все още няма достатъчно секреторни имуноглобулини, лизозим и лактоферин, но тях бебето може да получи от безценната майчина кърма.

Вирусите са най-честият неканен гост, който причинява баналната хрема. Сред обичайните заподозрени са риновирусите, коронавирусите, грипните вируси и аденовирусите. Човешките риновируси се развиват при 32-33°C каквато е и температурата на въздуха в носоглътката. По въздушно-капков път от заразени хора или индиректно при контакт със замърсени повърхности те попадат в носната лигавица, където се свързват със специфични повърхностни клетъчни рецептори. Вирусът започва да се реплицира и разпространява, а заразените клетки отделят сигнални молекули, с които предизвикват възпаление, водещо до добре познатите ни симптоми. Вирусната инфекция започва остро със свързването на вируса към клетъчните рецептори в рамките на около 15 мин. Коронавирусите се срещат най-често през зимните месеци и ранна пролет. Те блокират подвижността на назалните реснички и навлизат в лигавицата.

Понякога може да се добави и бактериална инфекция, като най-често се изолират добре познатите Steptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis, Sta­phi­lo­coccus aureus.

Освен обилната носна секреция и запушения нос хремата протича понякога с повишена температура. Общото състояние на кърмачето и малкото дете най-често е добро. По-тежък ход и усложнения се наблюдават при недоносени деца, деца с вродени увреждания. Важен е и топлият и уютен дом – нетрябва да има влага и мухъл. Бебетата и малките деца дишат само през носа. Затова стават неспокойни, будят се често и се хранят трудно. Понякога при наличие на секрет родителите чуват хъркане, което се отличава на фона на нормалното учестено и повърхностно дишане на кърмачето. Секретът се стича назад в гълтача и води до кашлица и понякога повръщане.

Рядко, но понякога се наблюдават усложнения на баналната хрема. Възпалението може да обхване ушите. Затова спомагат Евстахиевите тръби, които свързват фаринкса и ушите. Те са по-къси, по-широки и покрити с лигавица, която отделя повече секрет, водещ до запушването им. Ларинксът е разположен по-високо и може да се развие ларингит. Наблюдават се синуити, които засягат максиларните и етмоидалните синуси. Сериозно усложнение е бронхиолитът и пневмонията.

През деня успяваме да сложим капки и да почистим носа, особено преди хранене. Нощите обаче са по-тежки. Родителите ми задават един и същ въпрос: “Как да облекча моето дете? Има ли друго средство освен вечните капки?”

Радвам се, че имам възможност да предложа на родителите на малчуганите природна алтернатива – Colief Breathe Easy Vapor Rub.

В Colief Breathe Easy Vapor Rub умело са съчетани силата на натурални етерични масла от евкалипт, мента и лимон с нежната текстура на кокосово малко и масло от сладък бадем. Евкалиптовото масло има много силно терапевтичнoдействие. Активният компонент в него е евкалиптол и алфа-терпинеол. Освен характерния свеж аромат, маслото има мощно въздействие върху отока на възпалената носна лигавица, което възстановява преминаването на въздух през детското носле. Ментовото масло също успокоява горните дихателни пътища и подобрява дишането. Лимоненото масло се получава от студено пресоване на кората на лимона, а не от плода. Лимоненото масло е най-мощният антимикробен агент сред всички есенциални масла. Вдишването на лимоненото масло има освежаващ и антибактериален ефект върху носната кухина и синусите. Кокосовото масло действа в синергия с бадемовото масло като подхранва и успокоява нежната бебешка кожа.

Colief Breathe Easy Vapor Rub e под формата на стик-балсам и може да се нанесе непосредствено върху кожата в областта на гърдите на бебетата над 3 месеца и на по-големите деца. Стик-балсамът е лесен за употреба, с продължителен ефект и е безвреден за детската кожа. Не са наблюдавани алергични реакции към състава от етерични масла. Напълно безвреден, без риск от алергични реакции и с дълготраен ефект. Не цапа дрехите и може да се използва и през деня.Така детето може да заспи спокойно и непробудно през цялата нощ, а през деня да играе и да се храни без проблем.

Автор: д-р Тодор Тодоров, педиатър

 

всички статии