Новини

След два месеца без деца градините в София отварят врати, очакват ли се проблеми

След два месеца без деца градините в София отварят врати, очакват ли се проблеми

Столичните ясли и детски градини отвариха отново врати във вторник след повече от два месеца, в които те бяха пусти заради коронавируса. Доколкото под половината записани деца в яслите и малко над една четвърт в градините ще се върнат обратно, изглежда, за заведенията няма да е трудно да отговорят на изискването да не допускат повече от 20 деца в група.

Информация от различни ясли и детски градини показва, че при предварителните допитвания по-голяма част от родителите са заявили намерение да пуснат децата си от юни, т.е. първата седмица няма да е показателна за броя на малчуганите, които ще се завърнат в общинските заведения. Същевременно обаче седем детски градини в София изобщо няма да отворят тази седмица, защото директорите им са се възползвали от извънредното положение и са започнали ремонти, които не са приключили, по данни на Столичната община. Това ще наложи връщането им към работен режим да се забави със седмица, а в една от тях - до средата на юни.

Наред с това по неофициална информация няколко яслени групи в детски градини няма да отворят поради откази на медицински сестри да се върнат на работа заради притеснения от коронавируса.

В 6-7 детски градини", обяснява Антонина Кенова от Националния инициативен комитет за качествено и иновативно образование. По думите ѝ става въпрос за случаи на медицински сестри, които са работещи пенсионери и са поискали да продължат отпуска си. 

"Част от директорите са направили реорганизация и ще се справят, защото децата са по-малко, но има такива, които не могат да отворят нито една яслена група и казват, че отварят детската градина, но без яслените групи", обяснява тя. Кенова посочва две стъпки за разрешаване на проблема в краткосрочен и дългосрочен план - с командироване на училищни медицински сестри, които вече над два месеца не ходят на работа, защото училищата са затворени, и с промяна на Наредба 26 на Министерството на здравеопазването, която указва, че във всяка яслена група е задължително да работят две медицински сестри. Националният инициативен комитет отдавна настоява за промяна на наредбата, така че в яслите да могат да работят не само медицински сестри, за които особено в София има сериозен недостиг, но също социални работници, логопеди или гледачи. По думите ѝ сега е нужно промяната да се направи бързо, защото ако се сбъднат прогнозите за втори пик на COVID-19 наесен, проблемът ще стане още по-осезаем.

Проблем с яслените групи няма в софийската детска градина №48 "Братя Грим". "При мен са обявили желание родителите на 132 деца, което е горе-долу около 46-47% от всички. Във вторник ще заработим с 11 групи и няма да надвишаваме максималния брой - имаме групи, в които са заявени четири деца, имаме и със заявили 16 деца", разказва директорът на детската градина Петя Йосифова, която е и член на управителния съвет на Съюза на работодателите в образованието.

На въпрос какво ще прави, ако в даден момент още родители решат да пуснат децата си и групите надвишат максимално зададените 20 деца, тя казва, че ще ѝ се наложи да бъде гъвкава. "Ще изпитаме затруднения, но веднага ще преосмислим пространствата като салона по музика или физкултурния, така че да ги усвоим. Ако се наложи, ще направим реорганизация на работното време на персонала, така че да не надвишаваме максимално определения брой деца в група и да осигурим грижа за всяко дете, което има нужда", уверява тя. Петя Йосифова обаче очаква и други проблеми."Всичко ще ни е трудно, защото очевидно това ще е новото нормално", казва директорът. Посочва например чисто организационни проблеми, свързани с приемането и издаването на децата в новите условия, макар да смята, че след първите ден-два и учители, и родители ще изработят стройна система. Дава пример и с дългия период, който децата са прекарали вкъщи, и допуска, че дори за най-големите ще е необходимо известно време за адаптация към средата в градината. Като проблем вижда и задължителните за закритите пространства маски или шлемове за персонала.

"Странно ще изглеждаме за децата, трудно ще им е, ние трябва да гушнем детето - с този шлем, с тази маска, не знам как ще се използват толкова ефикасно, детето има нужда от ласка, от грижа, да те чува, да те вижда, докато говориш, така че аз смятам, че това ще бъде едно от големите затруднения", казва Йосифова.

Източник:dnevnik.bg

всички статии