Новини

Властите пуснаха детските градини и яслите от петък с апел да не се ходи

Властите пуснаха детските градини и яслите от петък с апел да не се ходи

Детските градини и яслите имат възможността да възобновят работата си от този петък (22 май) до 1 юни, а очакванията на властите са повечето общински заведения да отворят в седмицата след 24 май. Преценката дали децата да тръгнат на градина ще е на родителите. Това се разбра на брифинг на министрите на образованието и на здравеопазването Красимир Вълчев и Кирил Ананиев и представители на Националния оперативен щаб.
От днес е факт заповед на здравния министър за отварянето на яслите и детските градини, но организацията на работата и мерките срещу коронавируса ще се определят от кметовете на общини и директорите на градините според специфичните особености по места.

Директорите няма да имат право на избор да не отворят врати, коментира след брифинга просветният министър Красимир Вълчев.

Връщането в детските градини ще става при определен ред: без медицинска бележка от личния лекар и без изследванията, които стандартно се искат при продължително отсъствие родителите ще подписват декларации за информирано съгласие и споделена отговорност в първия ден на посещението температурата на децата ще се мери на влизане с живачен термометър хронично болните деца ще могат да посещават градините неходенето на градина няма да се отрази на социалните помощи

"Много важно е да се каже, да апелираме родителите, ако могат, децата да останат вкъщи. Най-сигурната и безопасна среда е в дома", призова Красимир Вълчев.

Здравният министър Кирил Ананиев от своя страна увери, че ще има мерки за социална дистанция, но на брифинга не се разбра какви ще са те извън носенето на маски или шлемове от възпитателите. Нещо повече:

"Дистанция вътре в групите няма да има", каза просветният министър. Мерките ще са за дистанция между групите, между самите учители и между учители и родители, а с оглед на затоплящото се време препоръката е максимално голяма част от деня децата да прекарват навън.

Няма да има и педагогически ситуации (вариантът на учебния час за детските градини - б.р.). Завършващите последната предучилищна група тази година няма да преминават през проверка за готовността им за първи клас, каза още Вълчев.

Властите очакват средната посещаемост да е 10-11 деца в група, а в големите градове - до 12-18 деца. Този извод се налага, след като към родителите бяха пуснати анкети за готовността им да върнат децата в градините. 38% от родителите са изявили желание веднага да пуснат децата си, а 30% се колебаят, съобщи Красимир Вълчев. Попълнените анкети обаче са 95 хиляди при 205 хиляди деца, посещаващи детските градини, каза министърът на въпрос на "Дневник". Впоследствие той уточни, че очакванията на ведомството му са 50% от родителите си да изпратят децата си обратно в градини и ясли.

На брифинга не се разбра какво конкретно ще се предприема, ако повече родители заявят желание да пуснат децата си в градините. Директорите били уверили, че имат възможности да реорганизират работата си, а при необходимост можело да се пристъпи към полудневна форма, така че да бъдат обхванати всички желаещи.

В случай на зараза в групата ще се действа по стандартния за подобна ситуация начин.

"Много зависи от организацията, от големината на градината. Там, където има възможност и са отделени децата в отделни групи, които не контактуват, се поставя под карантина само засегнатата група. Ако обаче те са по-малки и има такъв контакт, се поставя под карантина цялата градина", каза държавният здравен инспектор Ангел Кунчев. В такъв случай за 14 дни няма да се приемат нови деца, а останалите - поставени под наблюдение и изследвания.

"Ние нямаме притеснения за децата и здравето им. Притесненията ни са за персонала, който работи там, и от възможността децата да пренесат инфекция в домовете си", добави Кунчев.

Министърът на здравеопазването добави, че се предвижда целево тестване на персонала - на извадков принцип ще се тестват вероятно 1000 души от персонала. Миналата седмица Ананиев каза, че всички работещи в детските градини ще преминат PCR тестове, преди заведенията да възобновят работата си.

На брифинга не се разбра как ще се действа, ако персоналът откаже да се върне на работа. По думите на Красимир Вълчев очакванията са до 10% от работещите в детските заведения да не се върнат на работа и "засега нямаме проблем да обезпечим с персонал провеждането на процеса". В момента около 1900 души от педагогическия и непедагогическия персонал са в пенсионна възраст, а годишно около 800 - 900 души от системата се пенсионират, уточни просветният министър след брифинга.

"Най-лошата хипотеза, до която може да се стигне, е полудневен образователен процес", е неговото мнение.

На този етап извънкласните форми на обучения и занимания с деца остават забранени, но се върви и към отпадане на това ограничение, се разбра на брифинга.

Източник:dnevnik.bg

всички статии