Бебе и дете

С какво да храним  детето, когато е болно от остро-респираторно заболяване (част 1)

С какво да храним детето, когато е болно от остро-респираторно заболяване (част 1)

През първите дни, когато е детето е болно и с повишена температура обикновено губи апетит за по-твърди храни. Ако въпреки температурата е гладно то може да яде препечени филийки хляб, бисквитки, каша, крем, желе, извара, ябълково пюре, рохки яйца, При децата в четвъртото тримесечие на първата година и в началото на втората не трябва да се допуска връщане към кашите от предходните месеца, точно когато вече са се научили да дъвчат по-големи парчета, тъй като често след заболяването е трудно отново да привикнат към това. Не се препоръчва болното да получава и от храни за възрастни.

Препоръчва се временно да се избягват храни като млечните продукти, рафинираните въглехидрати и рафинирана захар. Млечните продукти, увеличават продукцията на слуз и имат проинфламаторни ефекти. При първите признаци на заболяване, дори и при деца, които не страдат от алергия, е добре същите временно да бъдат премахнати от менюто (като това не се отнася, ако бебето се кърми), което би довело да намаляване на храчките и улесняване на отделянето им.От менюто трябва да бъдат изключени „Занимателните храни” (тези, които веднага след отваряне са готови за консумация)-сухи пасти, вафли и др. съдържащи хидрогенирани мазнини и субстанции от типа на гума арабика. Храната трябва да е фино нарязана, да се избягват трудно смилаеми  храни като зеле, варени или сурови зеленчуци, пържени картофки.

Поднасянето на храната и напитките трябва да бъде съобразено с общовалидното правило, че „Окото също се храни”.Може да разведрите детето като измислите нов начин да му ги предложите. Те трябва да бъдат грижливо приготвени, така че да стимулират апетита. Опитайте се да разберете какво най-много му се яде и го сервирайте непринудено, без да го питайте дали му харесва, нито прекомерно да го хвалете, че е хапнало малко залче.

Едно важно правило е болното дете да не се насилва да яде, защото може да повърне или да стане злоядо.

Нуждата от течности нараства, когато детето е с температура и се повишава още повече от топлия и сух околен въздух. Жаждата трябва да бъде утолявана. На кърмачето е добре да се дава вода, чай от копър, без захар. За децата след една година според вкуса им са подходящи чай от мента и лайка, чай от листа от малини  или малинов сироп.

При децата със суха кашлица могат да се използват женско биле, пчелник, бяла ружа, семена от анасон, канела, а при влажна кашлица лопен, мащерка, анасон, живовляк, бял оман, исоп. Билки като градински чай, маточина, гринделия, подбел, африкански  пеларгониум са чудесни тоници и спомагат за разграждане на слузта и стимулират движенията на ресничестия епител на дихателните пътища.

Топлата пилешка супа или зеленчукови бульони, с добавяне на ориз, макарони, фиде са изключително важни за възстановяването на защитните сили на организма. При варенето се отделя цистеин, което втечнява секретите и облекчава запушеният носи кашлицата. Ако се добави лук и чесън, най-мощните антимикробни вещества в природата представлява истинско средство за повишаване на имунния отговор.

За болните деца газираните напитки са още по-неподходящи, отколкото при здравите, не се препоръчва консумацията и на енергийни напитки при по-големите деца. Вместо това може да се приготвят сиропи от мед, лимон и джинджифил които са ефективно средство за повишаване на устойчивостта  на организма и подобряване на здравето. Допълнителни билки като чесън, мащерка, куркума, канела, лют пипер могат да усилят действието на този сироп. Други варианти са сиропи от бъз, джинджифил, ехинацея; хряни бръшлян, комбинации от мед, лимони и наситнени или смлени ядки, плодове и ядки мурсалски чай, ройбос, настойки от пчелен клей или готови капки с прополис за деца. В интернет могат да бъдат намерени и рецепти за домашно приготвяне на лечебни близалки, съдържащи мед, лимонов сок и джинджифил и сиропи за кашлица. Повечето родители предпочитат да закупят готови форми от аптечната мрежа, съобразени с възрастта на детето и приготвени по специална технология.

Решаващо за оздравяването е точното и редовно приемане на лекарствата Назначенията е необходимо да се спазват, дори и сиропите да не са много по вкуса на детето, а родителите да проявят малко повече настойчивост. Понякога лекарят разбира при следващото посещение, че детето е останало без лечение или не приема комбинацията от  предписани медикаменти. Не трябва де се дават медикаменти, без да се допитаме до лекаря, само защото при предишно заболяване са помогнали.

Автор: д-р Малина Станчева, личен лекар на дечицата от Център за настаняване от семеен тип „Детска къща“ към фондация „За Нашите Деца“

Част 2

всички статии