Бебе и дете

Идеи за Игри срещу детски страх от коронавирус

Идеи за Игри срещу детски страх от коронавирус

Страхът е естествена емоция. Вероятно няма дете или възрастен, който да не изпитва, в една или друга степен, различни страхове.

Настоящата ситуация на пандемия от коронавирус създаде и нови допълнителни страхове у всички ни. Поради, незрялата си психика, децата са особено уязвими.

Затова, освен терапевтичната приказка за „Тошко и коронавируса“  решихме да ви предложим и няколко идеи за  игри, които също могат да помогнат на родителите да се справят със страха на децата от коронавируса. Игрите дават възможност на децата да режисират свои собствени спасителни перспективи, да се смеят и забавляват.

Надяваме се, нашите предложения да ви харесат и да ги направите заедно с децата си у дома! Ние знаем, че няма по- успокояващо нещо за децата от общуването с техните родители!

Препоръчваме на родителите да се запознаят с игрите преди да ги предложат на децата си. Те не са универсално решение, а дават само вариант за подход към детския страх. Ако сметнете, че в тях има нещо, което би се отразило негативно на вашето дете, моля, да не ги прилагайте!

Идеи за Игри срещу детски страх от коронавирус

СПРЕЙ срещу коронавирус може да стане всеки дезодорант или друго шише, което имате под ръка. То може да бъде облепено с хартиено тиксо, надписано или нарисувано, според идеите на детето.

ЗАТВОР може да стане всяка купа, пълна с вода и сапун. Според идеите на детето, също може да бъде облепена и изрисувана.

БИТКАТА между смелият Дезинфектант и страшния Коронавирус. Може да бъде разиграна с помощта на кукли или картонени герои на клечки.

ВИТАМИНИТЕ- верните приятели на всяко дете – ЦИТРОСИНТУС, МУЛТИНИ и ИМУНА- те живеят в специални бурканчета, който са приказно красиви (защото са изрисувани с различни цветове и шарки).

ДОБРИЯТ ЛЕКАР- той помага всички от семейството да водят здравословен начин на живот като дава съвети. Може да е представител на семейството. Предварително може да се изработят няколко листи за рецепти и на тях специалиста да дава насоки за здравословно хранене, прием на течности, практикуване на различни спортни дейности като аеробика, гимнастика, йога за цялото семейство  и други.

Ако решите не просто да прочетете и поразсъждавате над приказката, а да я разиграете, ще ви бъде необходим и Коронавирус, който би могъл да бъде направен от хартия, надута гумена ръкавица и др.

Автори: Цветелина ГАНЕВА-Старши експерт Ранно детско развитие и Камелия КОВАЧЕВА- психолог

всички статии