Бременност

Бременност  и притеснението от новия коронавирус?

Бременност и притеснението от новия коронавирус?

COVID-19 – болестта, причинена от нов вид коронавирус, бързо се разпространи в световен мащаб и се превърна в пандемия. Много от вас, бременните мами, изразяват опасения както за себе си, така и за бебетата си, относно въздействието на вируса върху здравето. Тук ще се опитаме да отговорим на често задавани въпроси относно бременността и новия коронавирус.

Какво мога да направя, за да се предпазя от новия коронавирус?

Най-важната стъпка е да спазвате отлична лична хигиена като често миете ръцете си със сапун и вода в продължение на 20 секунди. Избягвайте да докосвате очите, устата и носа си. Социалното дистанциране е важно за ограничаване на разпространението на вируса. Хидратацията и редовната почивка също спомагат за поддържането на здравето на имунната ви система.

Като бременна какъв е рискът да се разболея сериозно от COVID-19?

Като се има предвид, че това е нов вирус, малко се знае за неговото въздействие върху бременните жени. В този момент експертите смятат, че бременните жени са също толкова склонни към заболяване, колкото широката общественост . Настоящата информация предполага, че симптомите вероятно са леки до умерени, което важи и за жените, в този възрастов диапазон, които не са бременни.

Ако съм бременна и имам COVID-19, това увеличава ли риска от спонтанен аборт или други усложнения?

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията няма повишен риск от спонтанен аборт или други усложнения като фетални малформации при бременни жени, заразени с COVID-19. Въз основа на данни от други коронавируси, като SARS и MERS, Американският колеж по акушерство и гинекология отбелязва, че бременните жени, които са заболели от COVID-19, могат да имат по-висок риск от някои усложнения като преждевременно раждане, но данните са изключително ограничени и инфекцията може да не е пряката причина за преждевременно раждане.

Ако се разболея от новия коронавирус, какъв е рискът вирусът да премине върху бебето ми?

Проучване на девет бременни жени, които са били заразени със COVID-19 и имат симптоми, показва, че нито едно от бебетата им не е засегнато от вируса. Вирусът не присъства в околоплодната течност, гърлото на бебетата или в кърмата на майката. Рискът от предаване на инфекцията на плода изглежда много нисък и няма данни за фетални малформации или ефекти, дължащи се на инфекция на майката с COVID-19.

Източник: Harvard Women’s Health Watch

всички статии