Бебе и дете

Запек при бебето

Запек при бебето

Съвети от д-р Тодор Тодоров

Как да разберем дали бебето има запек?

Родителите често идват притеснени на консултация и споделят, че детето им има запек. Нека да си поговорим за това, какво е нормално да наблюдаваме през първата година на малкия човек.

В първите дни след раждането се отделя мекониум – зеленикаво черни, лепкави и гъсти изпражнения. Постепенно изпражненията придобиват цвят на горчица и варират от леко воднисти, кремообразни до кашави. През първите няколко седмици, бебетата се изхождат почти след всяко хранене като това също зависи от вида на хранене. Бебетата са изцяло на млечно хранене като има 3 варианта: на майчина кърма с или без даване на вода (естествено хранене), на адаптирано мляко (изкуствено хранене) или кърмата не достига и бебето се дохранва с адаптирано мляко (смесено хранене).

След първите няколко седмици, кърмените деца може да продължат да се изхождат след всяко хранене, но често това става 2-3 пъти дневно. Хранените с адаптирано мляко се изхождат веднъж до 3 пъти дневно. В кабинета ми често идват здрави кърмени деца, които се изхождат веднъж на 2-3 дни, но изпражненията не са твърди и болезнени. Това не е запек. Има бебета, които се изхождат всеки ден, но изпражненията са твърди и кръгли и причиняват болка при отделяне. Това вече е запек. След въвеждане на немлечна твърда храна изпражненията стават по-оформени и изхожданията са веднъж или два пъти дневно, като може и да е през ден-два в зависимост от въвежданата храна. Колкото детето става по-голямо, толкова по-рядко започва да се изхожда и в предучилищна възраст е като при възрастен човек.

Кои са най-честите причини за бебешкия запек?

През първия месец голяма част от децата са на естествено хранене. Ако едно кърмено новородено дете е неспокойно, буди се често и се изхожда рядко и необилно, вероятно не получава достатъчно майчино мляко. Говорим за така наречения „гладен запек” („фалшив запек”).

По време на коликите използваме различни лекарства за тяхното повлияване. По мои наблюдения запек може да се предизвика от лекарства, съдържащи симетикон, когато се дават при всяко хранене продължително време.

През следващите месеци често кърмата намалява и бебето преминава към смесено хранене или изцяло на адаптирано мляко. Често адаптираното мляко се приготвя по-гъсто. Бебето започва да се изхожда по-рядко от 2 пъти седмично, а изпражненията стават твърди и обемни. Това е запек.

При захранване се въвежда твърда храна и намаляват млечните хранения. В този период детето ще започне да се изхожда по-рядко, а изпражненията ще станат по-оформени и с променен цвят в зависимост от въведената храна. Понякога при захранването се наблюдава запек.

Как се лекува запекът?

Искам да успокоя родителите, че в огромна част от случаите запекът е функционален и не е симптом на заболяване. Целта е да открием причината за запека и да я повлияем възможно най-бързо и най-щадящо.

При съмнение за „гладен запек” определяме колко е тегловният прираст на детето, правим пробно кърмене, даваме съвети на кърмачката за увеличаване на млякото. При задържане или спадане на теглото и недостатъчно кърма се преминава към дохранване с донорска кърма от Банка за майчина кърма в София или с адаптирано мляко.

При съмнение за запек, предизвикан от лекарства за повлияване на колики, съветвам да се намали и постепенно да се спре лекарството. Понякога родителите продължават да го дават дълго след затихване на коликите в максимална доза при всяко хранене, доволни от ефекта му и от страх да не се появят отново.

При преминаване към адаптирано мляко нерядко се наблюдава запек. Решението не е импулсивната и честа смяна на млеката. Напротив! Съветвам родителите да изчакат адаптацията на храносмилателната система към новата млечна храна и да добавят пробиотик. Винаги обсъждаме как се приготвя млякото и дали детето не приема по-концентрирано от нужното мляко.

При запек по време на захранване е подходящо да се въведат пресни плодове и пюрета от ябълка, круша, сливи, праскова, кайсия. Трябва да се предлага повече вода, особено през горещите месеци. Удачно е да се намали приемът на ориз, картофи и моркови и да се предлага повече грах и спанак.

При запек в кърмаческа възраст може да се използват Relaxit® мини клизма за ректална употреба.Съдържа 70%-ен разтвор на сорбитол, осмотични соли и глицерол. Бързо размеква изпражненията, не се всмуква от червата, не води до привикване.
Relaxit®предизвиква бърза дефекация (евакуация на чревното съдържание) в рамките на 5-20 минути след апликация и е подходящ както за бебета и деца, така и за бременни жени и кърмачки.

Кога да потърсим помощ от специалист?

  • Запишете си час за вашия педиатър, ако бебето ви:
  • задържа или губи тегло и не се изхожда редовно;
  • има ясна кръв върху изпражненията или по пелените му;
  • има изхождания по-малко от 2 пъти седмично;
  • се изхожда всеки ден, но изпражненията са твърди и обемни ;
  • се изхожда, но изпитва дискомфорт и болка.

Не чакайте за часа, а се насочете към спешен център, ако вашето бебе внезапно стане неспокойно, започне да се свива и да плаче, започне да повръща и се появи кръв в изхожданията му. Това е спешно състояние и се нарича инвагинация.

всички статии