Бебе и дете

Как чрез игра да научим детето да чете?

Как чрез игра да научим детето да чете?

Традиционно методът флаш включва физически флаш карти, които вие или си купувате, или правите и които бързо показвате на детето си.
Проблясващите карти (със скорост по-малка от една секунда на карта) са ефективен метод за преподаване на бебета по две причини:

• Информацията, представена бързо, по-лесно се прхваща от дясното полукълбо на мозъка. За разлика от запаметяването на лявото полукълбо на мозъка, което изисква съзнателно, насочено усилие, дясното полукълбо  работи без  участието на съзнанието.

• Децата, особено бебетата, се учат изключително бързо - много по-бързо отколкото възрастните могат да си представят. Най- успешният начин, по който да задържиш вниманието на детето е да се движите бързо.

Философия

Методът за преподаване на бебета с флаш карти е създаден от Глен Доман, основател на Институтита за достигане на човешки потенциал.  Според Глен Доман "Всяко родено дете има по-висока потенциална интелигентност, отколкото Леонардо да Винчи е използвал някога през живота си". Степента, в която детето може да изпълни потенциала си, зависи от качеството и честотата на стимулиране, което получава от раждането си.

Методът

Програмата Доман с четящи флаш карти може да започне от 3-месечна възраст.

Избор на дума

 1. Започнете с думи, които са познати или интересни за детето ви - думи от неговата среда, думи, които често използвате, например имената на хората около него или предметите в къщата.
 2. Изберете думи, за които знаете, че детето ви ще хареса или ще му бъдат интересни. Кратки думи, като "Котка", "шапка"- са скучни. Думи като "спагети" или "хладилник" са интересни.
 3. Включвайте дълги и необичайни думи. Лесно е да се объркат думи, които изглеждат еднакви.

Подготовка на материалите

 1. Като за начало изпишете думите с големи, червни букви.  Картата трябва да е бъде около 50 см , като думата заема по-голямата част от картата.
 2. За да отговаряте на нарастващ брой букви на карта, ще намаляте размера на самия текст. Направете това постепенно и наблюдавайте реакцията на детето на всеки етап. Върнете се на по-голям размер на букви, ако детето ви не възприеме добре промяната.
 3. След като детето се  чувства комфортно в процеса на четене, преминете  към  текст с черни букви. Черното е по-лесно възприемано от окото, отколкото червено, особено когато има повече думи на картата.
 4. Напишете думата на гърба на картата за ваше улеснение  и я изговорете, в момента, в който я показвате на детето си.
 5. Първоначално подгответе около 200 думи , като ги организирате  в категории (например "вкъщи", "животни", "цветове").

Представяне на урока

 1. Показвайте  картите бързо, за по-малко от секунда. 
 2. Четете  думата на гърба на картите с жив и изразителен тон и, като е важно поддържате зрителен контакт с него.
 3. Съобразявайте се с настроението на детето и реагирате спрямо неговата активност.
 4. Показвайте картите в три групи от по пет, три пъти на ден. Децата се научават чрез последователност и повторение.
 5. Разбърквйте картите преди всеки урок. "Малките деца са блестящи в последователноста". Покажете набор от пет карти в една и съща последователност два пъти и детето ви вероятно ще запамети последователността!
 6. След пет дни заместете по една карта от всяка категория. Повторение повече от 15 пъти  може да доскучае на детето.
 7. Също така не е нужно да изиксвате детето си да помни всяка една дума. Жанет Доман казва: "Би било много по-добре, ако детето стигне до 50% от 2000 думи, отколкото до 100% от 20-те думи."
 8. С течение на времето усложнявайте играта като вместо прости думи, използвате словосъчетания, фрази и цели изречения.

Един последен съвет

Ако детето ви изглежда неспокойно, когато взимате картите, отложете урока. Ако детето ви изглежда неспокойно по време на урока, спрете урока. Ако определена дума кара детето ви да изглежда неспокойно, отхвърлете картата - дори я изтрийте. Най-важното е детето ви да се забавлява!

 

всички статии