Бебе и дете

5 важни факта за дишането на бебето, които всяка майка ( и татко) трябва да знае!

5 важни факта за дишането на бебето, които всяка майка ( и татко) трябва да знае!

Вие сте най- щастливият човек на земята – вашето съкровище се е появило на бял свят и вече можете да го прегънете, целунете и да го гледате докато сладко спи!

Прибрали сте се вкъщи и започва новият живот – както за него, така  и за вас!

Макар че сте присъствали неведнъж на Училището за бременни, слушали сте разказите и съветите на вашите приятелки с вече поотраснали деца, знайте -винаги има какво да ви изненада!

Грижите за това малко скъпоценно същество ви карат да се замисляте и търсите информация за неща, които досега никога не биха ви направили впечатление!

  •  Запушеният нос на новороденото бебе в първите дни у дома най- често се дължи на все още не добре изчистен секрет от самото раждане и престоя в утробата. Кихането е естественият механизъм на изчистване от тези секрети. Не се препоръчва да се бърка в нослето на бебето с клечка или друг предмет, тъй като има възможност да се увреди все още неукрепналата тъкан. Можете да му помогнете единствено с промивка с физиологичен разтвор – спреят трябва да е с много фин пулверизатор, да бъде точно дозиран и стерилен.
  •  Ако бебето ви е вече на няколко месеца, а носът му още е запушен, то тогава причината вече не е следствие на тези утробни секрети. Характерно за това запушване е, че бебето диша с отворена уста. Това създава проблеми с храненето му – било то кърмене или с шише. Причината може да бъде влажността в стаята  - прекалено ниска или висока, липсата на проветряване и още по- лошо - наличието на мухъл. Трябва да  отстраните възможно най- скоро, ако имате някой от тези проблеми. И тук единственото, което може да се ползва, за да помогнете на бебето си, е промивката с физиологичен разтвор, с точно дозиран спрей.

Ако носът продължи да бъде запушен, е задължителна консултацията с лекар. Първо се допитайте до педиатъра на бебето, а той ще прецени дали да ви насочи към УНГ специалист.

  •  Бебето ви има суха лигавица и корички, които не могат да се отстранят. През зимния сезон сухият и студен въздух навън също дразнят много бебешкото носле. Добре е да се избягва извеждането рано сутрин или късно вечер, когато е много студено и винаги да се слага шал за предпазване на носа и гърлото. В домашни условия отоплението през зимата и климатикът през лятото също изсушават въздуха и е добре да се следи влажността. Като цяло климатикът не е най-добрият приятел на дихателната система и трябва да се почиства редовно, особено ако се ползва в помещения с деца. Сухата лигавица може да доведе не само до дискомфорт, но и дори до леки кръвоизливи, точно поради тези твърди корички, които трудно се отстраняват. Тук, освен физиологичен разтвор, в спрея за промивки е добре да има и допълнителна съставка, която да овлажнява ( подходящо е да се ползва Натриев хидроген карбонат или по-просто казано сода) и да може да се прилага при бебета!
  • Цигарен дим +бебе – не го допускайте в никакъв случай!
  • Проучванията доказват, че тютюнопушенето, дори в съседната стая, оказва влияние върху бебето. Продължителното проветряване не е достатъчно ефективно, защото токсичните вещества  полепват навсякъде – по пердета, плюшени играчки, мебели…. Докосвайки се до тях, бебето ви вече е в риск. Носната лигавица и тук реагира, като се опитва да предпази белия дроб от токсините и произвежда повече секрет. Секретите е необходимо да се отстранят с физиологичен разтвор, но промивките ще помогнат само на носа му. За да го предпазите от всички рискове, свързани с пасивното пушене, вие като родители сте длъжни да го държите далеч от този вреден навик.
  • За хремата при децата най-честият причинител са вирусите. В първите месеци от голямо значение е ограничението на контактите. Понякога не е лесно – всеки иска да го гушне, щипне или целуне, но вие трябва да ограничите тези моменти до минимум, особено през зимния сезон!

Когато дойде време за яслата, няма как да го изолирате и ще бъде често изложено на риск от инфекции. Важно е да се храни с разнообразна храна, включваща много плодове и зеленчуци. Добре е да се консултирате с педиатъра си за подходящ медикамент, който да приема профилактично,  за да подпомогне собствената му имунна система.

Хремата, която е следствие на инфекция е защитна реакция на организма. Секретите могат да бъдат бистри, течни или гъсти, гноевидни. Необходимо е да следите състоянието на детето си, за да може да обясните добре симптомите на педиатъра си и той да предприеме навременни мерки. Отстраняването на секретите и тук е с физиологичен разтвор, в комбинация с натриев хидроген карбонат, който в този случай содата потиска развитието на бактериите и в допълнителен плюс.

Повече информация можете да намерите тук 

„Смейте се толкова, колкото дишате и обичайте, докато живеете!“ – Джони Деп

всички статии