Бебе и дете

Кърлежът - най- големият страх през лятото!

Кърлежът - най- големият страх през лятото!

Зелената трева е толкова примамлива за детските крачета! Но бъдете внимателни - в неподдържаните тревни площи може да се крият кърлежи.
Това са паразити, които се хранят, смучейки кръв от бозайници, птици, в някои случаи влечуги и земноводни.
Кърлежите имат четири чифта крачета и преминават през няколко стадия, а за това се нуждая от топла кръв.

Как да предпазите детето?

Когато сте в парка, старайте се да ходите по предназначените алеи за разходка. Не е желателно да пускате малкото да тича или да сяда по ливадите. Помнете, че кърлежите обичат неокосена трева, гниещи клони, храсти.

По време на излет подбирайте внимателно детското облекло. Малкото непременно трябва да бъде с чорапи и с дълги панталони. Добре е също дрехите да бъдат светли на цвят, за да се забележат по-лесно евентуално полазили кърлежи.

• Може би сте решили да си направите пикник сред природата? Тогава не забравяйте голяма постелка, на която ще седнете.

На вилата – поддържай добре зелената площ около къщата, за да може малкото спокойно да играе на полянката без опасност от кърлежи. Окосявай често тревата и пръскай с акарициди (вещества, които унищожават паразитите).

• Използването на репеленти за кожата и за дрехите също е желателно. С миризмата си препаратите отблъскват „натрапниците“.

Какво трябва да направите, ако откриете кърлеж в кожата?

Да не изпадате в паника. Човек не е ефективен като излишно се паникьосва. Трябва да се знае, че изваден в първите часове от запиването си (до 12-18 часа), кърлежът не представлява опасност, той като вероятността да успее да предаде инфекция е нищожен. Затова от изключително значение е редовното оглеждане на тялото за запити кърлежи и тяхното отстраняване.
Правилното отстраняване на запития кърлеж се състои в неговото бързо и много внимателно махане, което е най -добре е това да стане с специални инструменти.
Леко запилият се кърлеж може лесно да се изтегли и с ръка, но задължително с ръкавица.Отстраняването трябва да стане чрез постепенно издърпване, без обаче да се върти и извива. Много широко разпространена практика е да се върти обратно на часовниковата стрелка, но това е абсолютно погрешно. Така кърлежът може да се скъса и част от устния му апарат да остане в кожата, което да наложи допълнително хирургическо отстраняване.
След отстраняването на паразита, е нужно мястото да се да дезинфекцира с йод или спирт.

Най-често срещани усложнения у нас?

Основните, най-чести инфекции, предавани с кърлежи, които се срещат у нас са Лаймската болест и Марсилската треска. И двете заболявания се причиняват от бактерии, което означава, че лесно се лекуват с антибиотици.

Ние от екипът на Училище БЕБЕ и Клуб Родители се надяваме никога да не ви се налага да имате досег с тези паразити, но и да бъдете внимателни и предпазливи!

всички статии