Бебе и дете

Каква е причината за бебешките колики?

Каква е причината за бебешките колики?

Лекарите определят коликите, като внезапно и на пристъпи, възникващ свръх плач при здрави и добре развиващи се бебета до три месечна възраст. Някои специалисти смятат, че тези бебешки колики, съпроводени с неистов и продължителен плач се дължат на:

  • чувствителна храносмилателна система
  • бебето поглъща много въздух – причина за образуването на излишни газове
  • несъвършенство на нервната система на новороденото – в края на вечерта някои бебета са толкова затормозени от множеството гледки, звуци и усещания от изминалия ден, че те просто плачат, за да изпуснат парата.

С годините коликите при бебетата са обект на все по-задълбочени изследвания, които установиха основната причина за тяхната поява, а именно по-незряла храносмилателна система и затруднения с усвояването на въглехидратите, съдържащите се в кърмата и адаптираното мляко.

Бебешките колики не са болест, а физиологично състояние, етап от живота на всяко бебе, съвпадащ с адаптиране и израстване на неговата храносмилателна система.

Сигурни са две неща:

  1.  бебето изпитва дискомфорт (болка) в червата
  2.  бебето е изключително раздразнително.

Образуването на повече от нормалното количество газ в червата е причина за колики при бебетата, което се доказва с подуване на корема, хълцане, флатуленция. При бебетата до 3-4 месечна възраст, непълноценното усвояването на лактозата има най-голям дял в образуването на газове. Лактозата се съдържа във всички видове мляко и млечни продукти, включително в кърмата и млеката за кърмачета. Тя е необходима, за да даде енергия на бебето и за да се усвои пълноценно е необходим ензимът лактаза.

В първите месеци бебето се храни само с мляко и в този период от неговото развитие се появяват и първите проблеми с усвояването на лактозата. Тази временна непоносимост към нея е резултат от недостига на ензима лактаза.
Това е причината за подуването, газовете и болката или с други думи коликите. А това води до непрестанен плач.

Между 40 и 60% от бебетата страдат от бебешки колики.

Коликите се проявяват при 40-60% от бебетата по света и са разпространени еднакво и при двата пола. Това състояние се проявява обикновено през втората седмица на раждането и продължава няколко седмици. Болките (коликите) настъпват внезапно и се придружават от силен продължителен плач със свиване и търкане на крачетата. Пристъпите се повтарят няколко пъти през деня, като се засилват предимно привечер. Болките се облекчават след изпускане на газове.
За щастие това състояние не продължава вечно. При 60% от бебетата най-тежкия етап на коликите е до 3-тия месец, а 90% вече нямат този проблем на 4-месечна възраст.

За да преминете по-лесно през този труден за вас и за вашето бебе период на помощ идват Colief капки за бебета с неутрална лактаза. Те представляват хранителна добавка под формата на капки за добавяне към кърмата или млякото, предназначено за кърмачета с цел преасимилиране на лактозата и премахване на причината за образуване на излишни газове. Капките облекчават кърмачаските колики, подпомагат усвояването на млечната захар и значително съкращават времето на плача. Те са насочени към справянето с първопричината за появата на бебешките колики, а именно временната физиологична лактозна нетолерантност, за която споменахме по-нагоре.

Colief е естествен подход към бебешките колики, подходящ както за кърмени, така и за бебета хранени с млека, предназначени за кърмачета. Продуктът може да се използва още от раждането като трябва да се прибавя при всяко млечно хранене, докато бебето навърши 3-4 месеца.

Ние от екипът на Училище БЕБЕ ви пожелаваме по-малко колики, но в случай, че това не се случи, вече знаете какво може да бъде решението на този проблем!

всички статии