Бебе и дете

Седем ключови начина за създаване на режим за хранене, спане и игри

Седем ключови начина за създаване на режим за хранене, спане и игри

Създаването на режим за хранене, спане и игри може много да улесни вас и живота на вашето бебе. Но от къде да започнете? По-долу ще намерите седем страхотни съвета как да постигнете този режим.

 1. Научете бебето на режима за сън

Режимът на съня е най-важната рутина, която трябва да установите при правенето на график казва педиатърът Таня Рене Алтман. Първите месеци няма да имате възможност за налагане на този режим, но след втория може вече да пробвате. Алтман казва да се придържате по-скоро към режима: топла баня, пижамка, хранене и гасене на осветлението. Добре е, когато храненето подмамва бебчето към сън през първите месеци, но след 3-4 месец е добре да го поставяте в легълцето будно, за да се научи да заспива само.

 2. Научете бебето да различава нощта и деня

Много бебчета бъркат нощта с деня и спят по цял ден, ококорвайки се чак вечер. Да различава деня и нощта е първото и най-важно нещо, на което трябва да научите бебето. Ейми Шалей, майка на 8-месечния Алекс, дава няколко съвета: „През деня дръжте къщата светла и осветена. През ноща правете точно обратното – направете я мрачна и тиха. Не говорете на бебето докато го храните вечер. Нека разбере, че нощта е за спане, а денят – за игри.

 3. Научете намеците на вашето бебе

Сайтове, книги и други родители могат да ви помогнат да намерите точния график за вашето бебе. Но вашето дете си остава най-важният източник. То ще ви казва какво му трябва и кога. Само трябва да се научите да разчитате неговите намеци и знаци. „Колкото повече време прекарвате с детенцето, толкова повече ще научавате за неговите нужди. Инстинкта се изгражда точно с опознаването на темперамента на детето и нуждите му“ – казва педиатърът Даниел Леви, президент на асоциацията на Американската академия на педиатрите.

Майката Лияна Скот казва, че обръщането на повече внимание на детенцето й й е помогнало да установи неговите нужди и е направило живота и по-лек и спокоен. „Сега мога да го нахраня още преди да е огладнял много и да го приспя още преди да е капнал от умора”, споделя тя.

За да научите знаците на бебето се изисква време и търпение. Но ще видите, че след време се получава. Ако записвате храненето, спането и игрите на бебчо на компютъра или в бележник, ще бъдете още по близо до успеха.

 4. Направете така, че графикът на бебето да е на първо място

Ако окуражавате вашето бебе да спазва някакъв график  или го наблюдавате, за да разберете кой е най-добрият вариант за него, е добре да поставите графика на бебчо като приоритет поне за следващите две седмици. Избягвайте да нарушавате графика с ваканции, хранене навън и излети, които нарушават времето за сън.

Веднъж наложите ли модел за хранене, спане и игра, промяната на тези неща в един или два  случая няма да му променят вече изградения навик. Но е добре да се придържате към графика колкото се може повече, за да може детето да свикне.

 5. Очаквайте промени докато бебето ви расте бебето

Вашето детенце постига толкова много още през първата година. То е утроило своето тегло и вече може да сяда, да пълзи, дори да ходи.

Докато расте или опитва да постигне нещо ново, възможно е бебето да се отклони от своя график. Може да е по-гладно от обикновено, да има нужда от повече сън или да се върне към среднощните ставания. Не се притеснявайте. Бебето може скоро да се върне към стария си график или може да ви подсказва, че е готово за промени в рутината.

 6. Съобразете графика на детето с възрастта му

Точно когато мислите, че сте свикнали с режима на детенцето и вече ви е лесно, трябва отново да го променяте. С порастването, бебето ще се нуждае от по-малко сън и от повече време за игра и стимулация. Също така то ще има нужда от твърда храна – отначало веднъж на ден, но с времето по няколко пъти дневно.

Заедно с тези промени, ще се променя и  графикът на бебето. Предвидете тези събития и прегледайте различни примерни графици за бебето според неговата възраст. Това помага.

 7. Не очаквайте съвършенство

Някои графици на други родители могат да ви оставят с впечатлението, че режимът на вашето бебе ще е като по часовник. И въпреки, че бебетата обичат постоянството, може да очаквате промени всеки ден. С порастването идват и промените.

Понякога, само защото така е решило, бебето може да пропусне дрямка, да иска още едно хапване или да се събуди преди зазоряване.  Освен това ваканциите, по-големите братя и сестри, вечерите с приятели ще засегнат по някакъв начин и живота на вашето бебе. Важното е бебето да получава съня, храната, играта, грижите и любовта, от които има нужда, за да може да расте здраво и щастливо.

По материали: Maureen Connolly, под редакцията на Baby Center Medical Advisory Board 

 

всички статии