Бебе и дете

Варицела!? Какво да правя?

Варицела!? Какво да правя?

Варицелата е остро заразно заболяване (предизвиквано от варицела-зостер вирус ), протичащо с мехурчета по кожата, придружени с остър сърбеж и висока температура. Варицела най-често се появява в края на зимата и началото на пролетта.

Най-често боледуват деца между 3 и 9 години, но е възможно боледуване при бебета и възрастни. Всеизвестен факт е, че колкото по-млад е човек, толкова по-леко боледува от варицела. Характерно е, че ако има болен в семейството, то 80 или 90% от останалите членове, които не са я прекарали, ще се заразят. Човек се разболява само веднъж в живота си от варицела.

Как можем да се заразим с варицела?

  • Предаването на вируса на варицела става най-често по въздушно-капков.
  • Инфекцията би могла да се предаде и вътреутробно – по време на бременността.
  • По контактен път от болните от херпес зостер с попадане на инфекциозния материал в дихателните пътища и конюнктивите на очите.

Болните са заразни в периода от 1-2 дни преди появата на обрива и продължава до пълното излющване на мехурчетата.
Инкубационният период при варицела е между 10 и 21 дни след контакт, в повечето случаи първите симптоми се появяват между 14-я и 17-я ден.

Какви са симптомите на варицелата?

Първият признак при варицела са няколко характерни пъпчици по тялото, лицето и окосмената част на главата. Първоначално те са леко надигнати червени петна до 5-10 мм в диаметър, като за няколко часа след това се появяват и везикули (мехурчета) върху тези петна.

Същинското боледуване при варицела протича с висока температура и обрив. Пъпките са силно сърбящи и се появяват основно по торса на тялото и под мишниците, а при някои и в областта на слабините. Ако се раздразнят от силно чесане, остават белези. Понякога може да се появи обрив в устната кухина, който причинява на болния сухота в устата и липса на апетит.

Лечение на варицела

При леки и средно тежки форми на варицела лечението може да се проведе в домашна обстановка и в изолация. При повечето болни собственият им организъм преодолява заболяването само за няколко дни, така че целта на лечението е само да се успокоят симптомите. Болните с тежки и усложнени форми задължително се хоспитализират.

Обикновено при неусложнените форми на варицела пациентът се изолира в дома за 7-10 дни, като усилията са насочени към справяне с треската и високата температура, както и успокояване на сърбежа, предпазване от инфекция на везикулите и постигане на тяхното бързо успокояване и самовъзстановяване на кожата, без да останат белези.

Срещу сърбежа при варицела, но с краткотраен ефект се прилага:

  • мазане с ментолов спирт;
  • мокри компреси или бани в студена или хладка вода през 3-4 часа;
  • къпане без сапун, с отвара от смрадлика във ваната – по 2-3 пъти на ден.
    Къпането НЕ разпространява варицелата.

Има ли по-лесен начин да се предотврати чесането при варицелата?

За разлика от изброените по-горе традиционни методи, охлаждащите гелове с Osmo4 за успокояване на сърбежа имат специална формула, която намалява желанието за чесане на обривита при варицелата.

Клинично доказано е, че това новаторско лечение намалява сърбежа и така помага да се избегне чесането и възможното оставане на белези.

Гелът е прозрачен, без мирис и лесен за прилагане. Попива бързо, защото няма гъста консистенция. Подходящ е за деца след 6 месечна възраст.

Автор: екипът на bebeto.org по материали от http://sharka-bg.com 

всички статии