Бебе и дете

Нормално ли е бебето ми да няма още зъбки?

Нормално ли е бебето ми да няма още зъбки?

Възрастта, при която започват да растат зъбите при децата, е много относителна. В редки случаи бебетата са родени със зъбки – единично "вродено зъбче" (което пада или се изважда, за да не се стигне до задавяне) или истински бебешки зъбки, които са израстнали много рано. От друга страна, при някои деца първото зъбче се появява едва когато те навършат 1 година. Ако вашето дете се намира в тази възраст, то е напълно нормално, казва доктор  Дейвид Гелър, педиатър в Бедфорд, Масачузетц.

Обикноведно едно дете придобива своето първо зъбче на около 6 месеца, казва д-р Гелър. Той смята, че на четири месеца е рано, но е попадал и на случай, в който първото зъбче избива на 17-я месец.

Ако първото зъбче на детето ви не е избило до 12-15 месец, по-добре го заведете на зъболекар. Може да се направи рентген, за да се види дали всичко е наред. Това, че зъбчето на детето ви закъснява, не винаги е признак, че има проблем с вашето дете, казва Гелър.

Родителите често бъркат дъвченето и лигавенето на юмручето с признак за растеж на зъбките, особено ако се случва около 3 месец. Това са типични бебешки дейности на тази възраст и не са задължително знак, че се появява зъбче.

По материали от Baby Center

всички статии